Mega czekoladowe ciasto z bananami

Gosia
Ciasta
28.08.2015 15:26
Mega czekoladowe ciasto z bananami

Polecam :) Składniki na tortownicę o średnicy 20cm: 1 szklanka mąki pszennej 1/2 szklanki ciemnego kakao 1 łyżeczka sody 1/4 łyżeczki soli 3 – 4 dojrzałe banany (im ciemniejsza skórka tym lepiej) 3/4 szklanki jasnego cukru muscovado 1/3 szklanki musu jabłkowego 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 jajko, roztrzepane 1 szklanka czekoladowych drobinek (chocolate chips) lub drobno posiekanej czekolady dobrej jakości, plus trochę do posypania Wykonanie: Mąkę, kakao, sodę oraz sól wymieszaj dokładnie w misce. W przepisie zamiast masła dodaje się do ciasta musu jabłkowego, jeżeli jednak nie macie go w swojej spiżarce, wystarczy, że zetrzecie jabłko lub dwa na tarce do ziemniaków, efekt będzie ten sam, a i cukru mniej, niż w przypadku kupnych musów. Wyrównaj, posyp wierzch dodatkową czekoladą i piecz w temperaturze 180°C przez około 25 – 30 minut lub do momentu, gdy wyrośnie, a na wbitym w jego środek patyczku nie będzie po wyjęciu surowego ciasta (może być jednak lekko oblepiony roztopioną czekoladą). Chociaż z drugiej strony na smutki też jest niezła :)) Jedno ciasto czekoladowe z bananami już się kiedyś na blogu pojawiło (o tu) i po dziś dzień nie miało sobie równych w tej kategorii. Na razie idzie mi to opornie, bo wciąż nie do końca wierzę w swoje szczęście, ale jakoś do tego dojdę ;) A gdy to już nastąpi, przez te trzy godziny będę mieć czysty salon, trochę ciszy i czas na wypicie gorącej kawy :) Biedny, zszokowany tata; pewnie już planuje zakup dubeltówki do odstraszania potencjalnych amatnów ;) Skoro Zuzia bawi się w najlepsze w przedszkolu, ja próbuję ogarnąć nasz nowy rozkład dnia i jak najlepiej wykorzystać ten czas. Piotrek natomiast dopiero teraz miał okazję zobaczyć, jak Zuzia w podskokach pędzi do klasy i czasami nawet się nie obejrzy, tylko macha szybko rączką i idzie się bawić. Swoją porcję matczynych łez wylałam w czerwcu, gdy posłaliśmy ją na kilkudniowy obóz letni, żeby się oswoiła, więc teraz te codzienne pożegnania znoszę już bezproblemowo. Po upieczeniu ciasto pozostaw przez kilka minut w formie, po czym zdejmij ostrożnie obręcz i wystudź ciasto przed pokrojeniem. Jest intensywnie czekoladowe i wilgotne, o niemal truflowej konsystencji, po prostu rozpływające się w ustach.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://brunetkawkuchni.com/2015/08/28/mega-czekoladowe-ciasto-z-bananami/