Szarlotka z budyniem

Krzysztof
27.01.2015 15:28
Szarlotka z budyniem

Przepis

SKŁADNIKI: (na dużą blachę ok 25x35cm)

Ciasto:

1 margaryna (u mnie Kasia)

1 szkl cukru

2 jajka

50 dag mąki

1 łyżeczka proszku do pieczenia

szczypta soli

Budyń:

2 budynie śmietankowe

3 szkl mleka

4 łyżki cukru

Ponadto:

4-5 dużych słodkich jabłek

cukier puder do posypania

1. Margarynę zmiksować z jajkami i cukrem. Dodać sypkie składniki i rękami zagnieść ciasto. Podzielić na pół. Jedną część rozpłaszczyć i włożyć do zamrażarki, a drugą rozwałkować i ułożyć w wyłożonej papierem do pieczenia blaszce.

O tym, że nie lubię wałkować ciasta i jak tą czynność omijam pisałam już przy okazji Sernika z brzoskwiniami. Tu postępuję tak samo: szczypię małe kawałki, rozkładam je na blaszce i "rozciągam" je lekko zwilżonymi palcami, dzięki czemu wszystko ładnie się skleja).

2. Jabłka obrać i pokroić w ok 1-1,5 cm kostkę. Wyłożyć równą warstwą na ciasto.

3. W międzyczasie nastawić 2,5 szkl mleka z 4 łyżkami cukru. Gdy się zagotują, wlać rozrobione w 1/2 szkl mleka budynie. Zagotować. Gorący wylać na jabłka.

4. Z zamrażarki wyjąć drugą część ciasta. Szczypać po kawałku i układać na wierzchu. Zamiast tego można je zetrzeć na tartce, ale wtedy musiałoby troszkę dłużej się chłodzić.

5. Całość wstawić do piekarnika nagrzanego do 180ºC i piec ok 50 minut.

Po wystudzeniu wstawić do lodówki (najlepiej na całą noc). Gotowe posypać cukrem pudrem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną