Najlepszy jabłecznik

Ewelina
Ciasta
09.01.2015 20:26
Najlepszy jabłecznik

Przepis

Składniki :

5 żółtek ; u mnie były 3 z jaj kaczych i 2 kurze

3 szklanki mąki : 1 szklanka mąki krupczatki, 2 szkl. mąki zwykłej pszennej

250 g tłuszczu do pieczenia

sól

łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie :

Mąkę wysypać na stolnicę, dodać tłuszcz, sól i połączyć składniki jak najszybciej

Wsypać proszek i dodawać po jednym żółtku i nadal łączyć składniki siekając je nożem

Mokrymi rękoma połączyć masę, ( jeśli zbyt twarda dodać 2-3 łyżki gęstej śmietany ) robiąc kulę z ciasta i schować do lodówki na co najmniej 30 min.

Po tym czasie rozwałkować część ciasta i ułożyć na spodzie foremki

Na ciasto rozsmarować farsz jabłkowy, a potem znów ciasto, u mnie były to rozwałkowane i lekko spłaszczone wałeczki

Piekłam przez około 1 godz w prodiżu z podgrzewaczem od dołu, o średnicy 24 cm.

Składniki farszu jabłkowego:

około 70 dag przesmażonych jabłek

ewentualnie kilka łyżek bułki tartej

sok z cytryny

3 płaskie łyżki cukru pudru

2 łyżki pokrojonej świeżej mięty ( mogło być więcej, bo prawie się jej nie wyczuwało )

Przygotowanie farszu :

Jabłka obrać, pokropić sokiem by jak najmniej ściemniały zetrzeć i przesmażyć z cukrem, często mieszać by nie przypalić

Dodać cukier, wymieszać i jeśli masa jest zbyt rzadka można dodać łyżkę lub dwie bułki tartej - wymieszać, w tym momencie dodać też pokrojona miętę

Taką masę wyłożyć na ciasto.

Moje uwagi :

Ciasto można spokojnie upiec w większej foremce, będzie cieńsze, na wałeczki użyjemy wtedy też mniej ciasta. Szybciej skruszeje, najlepsze na drugi dzień :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną