Ciasto marchewkowe

Ewelina
Ciasta
12.07.2014 7:27
Ciasto marchewkowe

Przepis

Składniki na ciasto:

- szklanka mąki pszennej

- 2/3 szklanki brązowego cukru

- 3 jajka

- 1/3 szklanki oleju

- 2 łyżeczki proszku do pieczenia

- 1,5 szklanki startej marchewki

- 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich - plus 1/4 szklanki do dekoracji

- 1 łyżeczka cynamonu

- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej

- szczypta soli

Składniki na krem:

- 500 gram twarogu chudego lub półtłustego

- 1/2 szklanki cukru pudru

- 3 łyżki masła

Do miski wsypać wszystkie suche składniki: mąkę, cukier, przyprawy oraz proszek do pieczenia. W oddzielnym naczyniu dokładnie wymieszać składniki mokre: jajka oraz olej. Do składników suchych dodać mokre, delikatnie mieszając. Gdy składniki się połączą, dołożyć marchewkę oraz orzechy. Całość wymieszać po raz ostatni i przelać do formy do pieczenia. Piec w temperaturze 180 stopni przez 35 minut.

Gdy ciasto będzie się piekło, możemy przygotować krem. Masło (w temperaturze pokojowej) utrzeć z cukrem za pomocą miksera. Następnie stopniowo dodawać twaróg (ja go wcześniej rozgniotłam widelcem, można też zmielić). Miksować, aż masa będzie gładka.

Po 35 minutach wyjąć ciasto i odstawić do ostygnięcia. Następnie przekroić wzdłuż na pół i przełożyć połową kremu. Drugą częścią kremu posmarować wierzch ciasta. Posypać orzechami. Wstawić do lodówki na kilka godzin. Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną