Biszkoptowa rolada z jabłkami

Krzysztof
22.11.2014 22:53
Biszkoptowa rolada z jabłkami

Przepis

Tego potrzebujesz:

Masa:

1 kg jabłek

10 dag cukru

szczypta goździków

Ciasto:

4 jajka

5 łyżek cukru

8 łyżek mąki pszennej

6 łyżek mąki ziemniaczanej

łyżeczka proszku do pieczenia

2 łyżeczki maku

cynamon

Sposób przygotowania

Zobacz przepis na roladę biszkoptową z jabłkami!

Oczyszczone i pokrojone jabłka podduś z cukrem i odrobiną wody, aż się rozgotują (masa powinna zgęstnieć).

Dodaj szczyptę mielonych goździków.

Żółtka utrzyj z cukrem.

Dodaj ubitą pianę z białek, mąkę przesianą z proszkiem i mak.

Delikatnie wymieszaj.

Blachę z piekarnika wyłóż papierem do pieczenia.

Wyłóż na nią ciasto, pozostawiając wokół 2 cm przestrzeni.

Wyrównaj powierzchnię.

Piecz 10-12 min w 180°C.

Wyjmij na ściereczkę wysypaną miałkim cukrem, zwiń w roladę, odstaw.

Wystudzone ciasto odwiń, posmaruj musem, posyp cynamonem, zwiń.

Odstaw do lodówki na 30 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną