Sernik z bezą i gruszkami

Krzysztof
Przepisy
22.11.2014 22:51
Sernik z bezą i gruszkami

Przepis

NA 12 PORCJI

250 g mąki

80 g masła

2 jajka

1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

3 łyżki cukru pudru

szczypta soli

Nadzienie:

500 g tłustego dwukrotnie mielonego twarogu

150 g cukru

4 jajka

30 g masła

80 ml mleka

laska wanilii

20 g mąki ziemniaczanej

1 kg gruszek

Beza:

3 białka

150 g cukru pudru

sok z 1/2 cytryny

Składniki na ciasto zagnieść, uformować w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i odstawić na godzinę do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować. Wylepić nim wyłożoną papierem do pieczenia formę. Piec 20 minut w 180°C. Twaróg zmiksować z cukrem, żółtkami i masłem. Mleko gotować ok. 5 minut z przekrojoną wzdłuż laską wanilii, od czasu do czasu mieszając. Przestudzić. Dodać do twarogu razem z mąką. Na końcu serową masę połączyć z ubitymi na sztywną pianę białkami. Masę wylać na ciasto. Gruszki umyć, obrać, usunąć gniazda nasienne, miąższ pokroić na kawałki. Rozłożyć na masie serowej. Piec 50 minut w 160°C. Białka na bezę ubić na sztywno z cukrem pudrem i sokiem cytrynowym. Rozsmarować na cieście. Ponownie wstawić do piekarnika i piec dalej, aż beza się zrumieni. Ciasto wyjąć z formy i wystudzić.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną