Słodkie chlebki z twarożkiem

Krzysztof
Przepisy
30.10.2014 15:31
Słodkie chlebki z twarożkiem

Przepis

Z podanych niżej składników wyszło mi 10 sporych sztuk

CIASTO DROŻDŻOWE:

1kg mąki pszennej

50g drożdży świeżych

200g cukru

4 jajka wielkość M

300ml mleka

130g masła

szczypta soli

Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Drożdże rozpuszczamy w mleku z dodatkiem cukru. Masło rozpuszczamy i studzimy. Następnie wsypujemy mąkę,sól,wbijamy jajka i wyrabiamy ciasto. Na sam koniec wlewamy masło i jeszcze raz dokładnie wyrabiamy.

Ciasto odstawiamy do wyrośnięcia na ok.45min.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość przekładamy na stolnicę i formujemy długi wałek. Wałek dzielimy na 10 równych części. Każdą część wałkujemy na mały prostokąt nakładamy farsz i zwijamy jak naleśnik. Brzegi zawijamy pod spód. Układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch smarujemy mlekiem.

Pieczemy w rozgrzanym piekarniku do 200 stopni funkcja góra-dół przez 20min.

Po wystudzeniu smarujemy lukrem.

FARSZ TWAROŻKOWY:

450g twarożku widocznego na zdjęciu (wychodzą 3 kubeczki po 150g)

2 łyżki miodu

Twarożek mieszamy z miodem. Miód można pominąć jeżeli nie lubicie za słodkiego farszu.

LUKIER:

1 szklanka cukru pudru

2-3 łyżki ciepłej wody

barwnik spożywczy

Cukier puder ucieramy z wodą wylewamy na bułeczki nastęnie dodajemy odrobinę kolorowego barwnika i jeszcze raz dekorujemy bułeczki.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną