Drożdżowe ślimaczki z serem

Krzysztof
Przepisy
30.10.2014 8:15
Drożdżowe ślimaczki z serem

Przepis

CIASTO:

400 g mąki pszennej tortowej + troszkę do podsypania przy wałkowaniu

50 g stopionego masła

100 g cukru

25 g świeżych drożdży

3/4 szklanki letniego mleka

1 jajko

MASA SEROWA:

350 g tłustego twarogu

1,5 łyżeczki domowego cukru waniliowego z prawdziwą wanilią

2 łyżki cukru

1 żółtko

opcjonalnie rodzynki

LUKIER:

szklanka cukru pudru

sok z cytryny

WYKONANIE:

Do miski przesiałam mąkę. Masło stopiłam w rondelku i odstawiłam do przestudzenia.

Do dużego kubka wkruszyłam drożdże, roztarłam je z odebraną od całości łyżeczką cukru, a następnie wymieszałam z łyżeczką odebranej od całości mąki i ciepłym mlekiem. Odstawiłam do wyrośnięcia.

Do przesianej mąki dodałam cukier, roztrzepane jajko, stopione masło i wyrośnięty rozczyn, wymieszałam, przełożyłam na stolnicę i zagniotłam miękkie, gładkie ciasto. Umieściłam je z powrotem w misce i przykryłam ściereczką. Pozostawiłam, aż podwoiło objętość.

W międzyczasie przygotowałam masę serową: ser dokładnie utarłam z żółtkiem, cukrem i cukrem waniliowym.

Wyrośnięte ciasto przebiłam, krótko wyrobiłam i podsypując mąką rozwałkowałam na prostokąt o wymiarach około 50x30 cm. Na cieście rozsmarowałam masę serową, połowę obsypałam rodzynkami. Zwinęłam ciasto w rulon wzdłuż dłuższego boku i pokroiłam na 14 kawałków.

Plastry ułożyłam na wyłożonej papierem do pieczenia blasze przecięciami do góry i do dołu, zachowując spore odstępy. Odstawiłam do ponownego wyrośnięcia.

Piekarnik rozgrzałam do 160 stopni z termo obiegiem, wstawiłam wyrośnięte bułeczki i piekłam 20 minut.

Cukier puder utarłam na gładko z taką ilością soku z cytryny, aby otrzymać lukier o konsystencji gęstej śmietany. Polałam nim jeszcze ciepłe, ale już nie gorące bułeczki, przełożyłam je na kratkę kuchenną i pozostawiłam do całkowitego wystygnięcia.

No dobra, w ostatnim zdaniu troszkę ściemniłam, bo pierwszą bułeczkę sama pożarłam jeszcze na gorąco, aż lukier z niej kapał. Z kolejnymi rozprawialiśmy się już we trójkę, więc do wystygnięcia pozostało ich niewiele :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną