Kremówka budyniowa

Ewelina
Ciasta
27.10.2014 11:09
Kremówka budyniowa

Przepis

Kremówka czy napoleonka???

Spory o kremówkę i napoleonkę toczą się od dawna. Jak podaje encyklopedia Wikipedia kremówka i napoleonka to jedno i to samo ciastko na cieście francuskim, przełożone kremem waniliowym lub budyniowym i posypane cukrem pudrem. Jednak w niektórych częściach Polski (np. w Krakowie) napoleonką nazywane jest ciastko z różowym lub białym kremem z białek, wysokie na około 10 cm i okrutnie słodkie :) Dla mnie, osoby pochodzącej spod Krakowa, kremówka jest zdecydowanie budyniowa (słynne kremówki papieskie z Wadowic są znane każdemu i najsmaczniejsze), a napoleonka to bardzo słodkie ciastko, lekkie i puszyste.

Kremówka budyniowa

Składniki na foremkę 20x24cm:

2 płaty ciasta francuskiego

1 litr mleka

50g masła

4 żółtka

2 całe jajka

20 dkg cukru

ziarenka z 1 laski wanilii lub torebka cukru z prawdziwą wanilią

12dkg mąki pszennej

7 dkg mąki ziemniaczanej

cukier puder do posypania kremówki

Wykonanie:

Płaty ciasta francuskiego upiec w temperaturze około 200 stopni (15-20minut). Ostudzić. Z litra mleka odlać szklankę. Resztę zagotować z cukrem, ziarenkami wanilii (lub cukrem z wanilią) i masłem. Obie mąki, żółtka i całe jajka roztrzepać z pozostałym mlekiem. Masę wlać do gotującego się mleka intensywnie mieszając. Powstanie gęsty budyń. Odstawiamy do przestudzenia. Jeden płat ciasta przycinamy do wielkości foremki i układamy na dnie. Wylewamy lekko ciepły budyń. Na masie układamy drugi płat ciasta, również przycięty. Foremkę z kremówką owijamy folią spożywczą i wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem posypujemy obficie cukrem pudrem. Kremówkę najlepiej kroić nożem z ząbkami (cisto francuskie mocno się kruszy) na kwadraty.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną