Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Ewelina
Przepisy
15.07.2014 10:02
Kotlety ziemniaczane ze szpinakiem

Przepis

krokiety ziemniaczane ze szpinakiem i dipem jogurtowo - czosnkowym

Jeśli lubicie szpinak, spróbujcie, bardzo, bardzo polecam :) A jeśli nie lubicie, zachęcam do wypróbowania tych krokietów w dwóch wersjach :)

ciasto ziemniaczane:

około kilograma ugotowanych, ostudzonych ziemniaków

3/4 - 1 szklanki mąki pszennej (zależy to od ziemniaków)

2 małe jaja lub 1 duże

2 średnie cebule

sól, pieprz

mąka do obtaczania kotletów

farsz:

400 gramów mrożonego szpinaku

3 kopiaste łyżki drobno startego pikantnego żółtego sera

2 łyżki mąki pszennej

2 łyżki oleju

4 - 5 ząbków czosnku

sól, pieprz

dip:

duży jogurt naturalny

3 ząbki czosnku

sól, pieprz

pęczek posiekanej natki pietruszki lub koperku

Szpinak rozmrozić w rondlu, dodać olej, gotować na małym ogniu do jak największego zredukowania soku.

Następnie do szpinaku dodać sól (uważajmy, by nie przesadzić, bo dodajemy również ser żółty), pieprz i zmiażdżony czosnek, pogotować wszystko chwilkę mieszając, następnie szpinak zasypać najpierw jedną łyżką mąki, wymieszać do zgęstnienia, a potem drugą i czynność powtórzyć. Do szpinaku dosypywać stopniowo ser, mieszać dokładnie. Farsz schłodzić.

Ziemniaki zmielić w maszynce lub przepuścić przez praskę.

Cebule posiekać dość drobno, przysmażyć na złoto na niewielkiej ilości oleju, odsączyć z oleju, dodać do ziemniaków.

Do ziemniaków i cebuli wbić jaja, dodać mąkę, sól i pieprz, wyrobić na jednolite ciasto. Ciasto ma łatwo odchodzić od ręki, by dały formować się krokiety, jednak jeśli po dodaniu 1 szklanki mąki ono dalej będzie mocno klejące, formujemy krokiety omączonymi dłońmi, nie dodawajmy więcej mąki.

Z całości ciasta odrywamy niewielkie kawałki, rozpłaszczamy je na omączonej dłoni, w środek nakładamy 1 łyżeczkę farszu, formujemy "zawiniątko", przykrywamy drugim rozpłaszczonym, mniejszym kawałkiem ciasta, formujemy owalny placuszek, obtaczamy w mące i smażymy na złoto, na oleju, odsączamy na ręczniku papierowym.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną