Indyk w galarecie z brokułem

Ewelina
09.10.2014 8:25
Indyk w galarecie z brokułem

Przepis

Indyk w galarecie z brokułem i marchewką

Rosół ma tą wadę, że zawsze zostaje z niego jakaś niepodzielna końcówka - porcja za duża na jedną osobę, a za mała na więcej. Niestety, na tą końcówkę wszyscy mają największą ochotę. Żeby pogodzić rodzinę, na takiej końcówce najczęściej robię galaretkę, do której wkładam resztki mięsa i jakieś warzywka. Tym razem padło na mięso z indyczych szyjek, marchewkę i kawałek, ugotowanego wcześniej do obiadu, brokuła. Samo zdrowie na talerzu :)

Indyk w galarecie

Składniki:

2 szklanki domowego rosołu ugotowanego na kurzych udkach i indyczych szyjkach

ząbek czosnku

szczypta kurkumy

sól

pieprz

sok z cytryny

4 łyżeczki żelatyny nie wymagającej namaczania w zimnej wodzie

2 szklanki rozdrobnionego ugotowanego mięsa z indyczych szyjek

3/4 szklanki pokrojonego na mniejsze kawałki ugotowanego al‘dente brokuła – jedna nieduża różyczka

1/2 szklanki pokrojonej w ćwierć plasterki ugotowanej marchewki z rosołu

Indyk w galarecie

Wykonanie:

Rosół (mój był jeszcze letni) przecedziłam, dodałam przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku, zagotowałam, dodałam żelatynę i dokładnie wymieszałam (już bez gotowania). Doprawiłam do smaku solą, pieprzem, sokiem z cytryny, dla koloru dodałam szczyptę kurkumy.

Do rosołu dołożyłam rozdrobnione mięso, oraz pokrojoną marchewkę i brokuła, przemieszałam, żeby składniki równomiernie się rozłożyły.

Masą napełniłam trzy filiżanki i jeden pojemniczek po kiełkach. Po wystygnięciu wstawiłam do lodówki, aby galaretka stężała.

Podałam z pokrojoną na cząstki cytryną.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną