Przepis
Zostało mi trochę gotowanego mięska z rosołu, może nawet więcej niż trochę i postanowiłam wykorzystać je jako farsz. Zrobiłam więc ziemniaczane krokiety z mięsnym nadzieniem. Wyszły bardzo smaczne i apetyczne. Polecam.
Składniki:
ok. 70 dag ziemniaków, gotowane mięso z rosołu (drobiowe, wołowe), 1 jajko, 2 łyżki mąki, cebula, sól, pieprz, gałka muszkatołowa, koperek, bułka tarta i jajko do panierowania
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, ostudzić, rozgnieść tłuczkiem
albo przepuścić przez maszynkę do mielenia. Do ziemniaków dodać jajko, mąkę, posiekany koperek, doprawić solą, pieprzem i gałką muszkatołową, wymieszać. Mięso zemleć. Cebulę pokroić drobniutko i podsmażyć na maśle. Do mięsa dodać cebulę, przyprawić solą i pieprzem. Z masy ziemniaczanej formować placuszki, na środek nałożyć trochę mięsnego farszu, zlepić i uformować podłużne krokiety. Tak przygotowane krokiety panierować w roztrzepanym jajku i bułce tartej i smażyć na oleju na złoty kolor. Proste, pyszne i niedrogie. Smacznego.