Maślana babka cytrynowa

Ciasta
19.02.2024 9:36
Maślana babka cytrynowa

Pyszna i niesamowicie maślana babka cytrynowa. Ta delikatna babka idealnie pasuje na Wielkanocny stół. Jest bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu. Do jej wykonania potrzeba zaledwie kilku prostych składników, które z pewnością posiadacie w swojej kuchni.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://prostakuchnia.pl/maslana-babka-cytrynowa/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Maślana babka cytrynowa - idealna na niedzielne popołudnie

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 60 min
  • Czas przygotowania: 20 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 321 kcal
  • Tłuszcz: 16g
  • Węglowodany: 41g
  • Białko: 5g

Składniki

  • 200 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 4 jajka
  • 2,5 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • sok i skórka starta z 1 cytryny
  • 1 łyżka rumu
  • cukier puder do posypania

Przepis

Maślana babka cytrynowa to propozycja idealna na słodki deser na niedzielne popołudnie. Delikatne cytrynowe ciasto z maślanym posmakiem to klasyka wśród domowych wypieków. Babka jest wilgotna, lekka i bardzo aromatyczna, a cytryna dodaje jej orzeźwiającej świeżości. Prosty i szybki do przygotowania przepis na babkę będzie doskonałym rozwiązaniem na spotkanie z bliskimi przy filiżance ulubionej herbaty. Gwarantuję, że każdy łasuch będzie zadowolony. Możesz ją również przygotować na specjalne okazje, takie jak urodziny, imieniny czy spotkania rodzinne. W dodatku koszt przygotowania babki jest niewielki, a składniki potrzebne do jej zrobienia znajdziesz w każdym domu. Jest to idealny przepis na domowe, pyszne ciasto, które nie wymaga dużego doświadczenia w kuchni. Dodatkowo, babcia cytrynowa jest doskonałym sposobem na wykorzystanie zalegających w domu cytryn. Zachęcam do wypróbowania tego przepisu. Smacznego!

  • Rozgrzewamy piekarnik do 180°C. Formę do pieczenia smarujemy masłem i posypujemy mąką.
  • Masło ucieramy z cukrem na jasną i puszystą masę. Jajka dodajemy pojedynczo, cały czas mieszając.
  • Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia. Dodajemy do masy maślanej. Dodajemy startą skórkę i sok z cytryny oraz rum. Wszystko dokładnie mieszamy.
  • Ciasto przekładamy do formy i pieczemy około 60 minut. Po upieczeniu babkę studzimy i posypujemy cukrem pudrem.