Tofu z warzywami po pekińsku

Monika
Obiad
05.01.2024 10:41
Tofu z warzywami po pekińsku

Przepis na prosty obiad lub kolację bez mięsa – czyli tofu z warzywami. Tofu przygotowane jest po pekińsku. Całość ma słodko-kwaśny smak. Tofu wymieszane jest z marynatą na bazie octu ryżowego, mąki ziemniaczanej i brązowego cukru. Tak przygotowane tofu jest niezwykle aromatyczne! Danie przygotujesz z dodatkiem papryki, zielonego groszku, a także świeżego imbiru i czosnku. Sprawdź również inne przepisy z tofu: PRZEPIS – TOFU Z WARZYWAMI Tofu po pekińsku Drukuj Ocena: 5.0 /5 ( 2 głos/y ) składniki 180 g tofu naturalnego 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka octu ryżowego 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka brązowego cukru 2 łyżki …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://viagusto.pl/tofu-z-warzywami-po-pekinsku/
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Tofu z warzywami po pekińsku - smaczna wegańska uczta!

  • Liczba porcji: 4
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 20 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 250 kcal
  • Białko: 12g
  • Tłuszcz: 11g
  • Węglowodany: 30g
  • Błonnik: 5g

Składniki

  • 200g tofu naturalnego
  • 1 czerwona papryka
  • 1 żółta papryka
  • 1 zielona papryka
  • 2 marchewki
  • 2 szklanki fasolki szparagowej
  • 3 łyżki oleju rycynowego
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka imbiru
  • sól i pieprz do smaku

Przepis

Jeśli szukasz smacznego, zdrowego i kolorowego dania, które nie tylko wprowadzi do Twojej diety różnorodność, ale też zaskoczy Twoich gości - nasz przepis na Tofu z warzywami po pekińsku jest dla Ciebie! To jedno z najpopularniejszych dań kuchni chińskiej, uwielbiane za swoje intensywne, złożone smaki. Jest to potrawa wegańska, jednak zasugerować ją mogę również miłośnikom mięsa - tofu dobrze przyrządzone jest niesamowicie smaczne! Wykorzystanie kolorowych warzyw sprawia, że danie jest nie tylko smaczne, ale i estetycznie prezentuje się na stole. Zaskocz bliskich i przygotuj tę niezwykle smaczną, zdrową potrawę. Według naszego przepisu przygotowanie jej zajmie Ci tylko kilka minut, a efekt będzie zdecydowanie wart tego czasu! Tofu z warzywami po pekińsku to doskonała propozycja na szybki, wegański obiad lub kolację.

  • Tofu pokrój w kostkę i obtocz w soli i pieprzu.
  • Warzywa umyj, obierz i pokrój w paski.
  • Na patelni rozgrzej olej, dodaj tofu i smaż przez ok. 5 minut, aż tofu będzie złote.
  • Dodaj pokrojone warzywa do tofu, smaż przez kolejne 5 minut.
  • Dopraw wszystko zmielonym imbirem, przeciśniętym przez praskę czosnkiem, sosem sojowym, solą i pieprzem.
  • Podawaj gorące.