Dyniowe gnocchi alla friulana bez ziemniaków

Magda
Obiad
10.11.2023 0:55
Dyniowe gnocchi alla friulana bez ziemniaków

Dyniowe gnocchi alla friulana to tradycyjne danie regionu Friuli-Wenecja Julijska we Włoszech, bogatego w historię i kulturę kulinarną. Danie wnosi na stół całe ciepło, kolory, smaki jesieni i bez wątpienia nie można mu się oprzeć. Podstawą przepisu jest słodka i delikatna dynia, którą pieczemy i rozgniatamy do uzyskania aksamitnego purée. Następnie dodajemy mąkę, jajko, doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Z wyrobionego ciasta formujemy wałeczki, wykrawamy gnocchi, które gotujemy we wrzącej wodzie. Po ugotowaniu gnocchi można podać z sosem z roztopionego masła i szałwii z dużą ilością startego parmezanu lub z dodatkiem sosu mięsnego. Niezależnie od tego, czy gnocchi doprawimy …

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://lagrandepiccolacuoca.com/dyniowe-gnocchi/