Sernik Prince Polo

przepis
Sernik Prince Polo
03Wrz
Przepis

Sernik Prince Polo

forma 20x 20 cm na dolnej krawędzi, 24x 24 cm na górnej krawędzi

składniki na spód:

- 280 g czekoladowych kruchych ciastek

- 100 g roztopionego masła

Piekarnik nastawić na 180 stopni

Blaszkę posmarować masłem. Przyciąć 2 arkusze papieru do pieczenia, aby jeden z boków miał tyle samo, co blaszka, wyłożyć jednym arkuszem blaszkę, następnie posmarować spód papieru masłem i wyłożyć drugim arkuszem papieru do pieczenia, aby każde boki były zakryte przez papier. Zdecydowanie ułatwi to wyciągnięcie sernika z blaszki, poza tym spowoduje, że brzegi ciasta będą równe i nie trzeba będzie ich odcinać.

Ciasteczka włożyć do blendera i zmiksować na piasek, dodać masło i miksować do powstania mokrego piasku. Tak przygotowanymi ciastkami wyłożyć spód blaszki.

składniki na masę serową:

- 500 g twarogu na serniki z wiaderka

- 100 g cukru

- 1 duże jajko

- 40 g kakao

- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

- 1 rozbełtane jajko+ łyżka mleka

- 6 wafelków Prince Polo XXL

Ciasteczkowy spód wysmarować cienką warstwą rozbełtanego jajka, następnie wyłożyć na całą powierzchnie Prince Polo górną warstwą wafelków do ciastek, odpowiednio je przycinając i mocno przyciskając do ciasteczek. Wstawić do lodówki na czas przygotowywania masy sernikowej

Wszystkie składniki na sernik włożyć do miski i zmiksować na gładką masę. Wyjąć formę z lodówki. Na wafelki wylać całą masę sernikową, rozprowadzić i wyrównać.

Blaszkę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50- 60 minut aż wbity patyczek w sernik nie będzie mokry. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić drzwiczki i zostawić sernik do ostudzenia przez ok 15 minut. Po tym czasie wyjąć sernik z piekarnika i zostawić do ponownego ostudzenia już na blacie.

składniki na wierzch:

- 150 g gorzkiej czekolady

- 150 ml śmietanki kremówki 30%

- 100 g białej czekolady

Gorzką czekoladę posiekać na mniejsze kawałki i włożyć do miski. Kremówkę podgrzać. Kiedy będzie się prawie gotować, natychmiast zdjąć z palnika i wlać do czekolady. Odczekać chwilę, a następnie mieszać, aż czekolada całkowicie się rozpuści i połączy ze śmietanką. Odstawić do ostudzenia, najlepiej do lodówki.

Białą czekoladę roztopić w kąpieli wodnej.

Kiedy ganache z gorzkiej czekolady będzie gęste, ale nadaj lejące się, wylać go na sernik, następnie porobić kleksy białej czekolady i widelcem zrobić esy floresy.

Sernik włożyć do lodówki na całą noc, aby czekolada mogła dobrze stężeć.

Na następny dzień wyjąć sernik z lodówki, odczekać ok 15 minut przed krojeniem na kawałki. Ciasto najlepiej kroi się ostrym nożem, który przed każdym krojeniem jest wkładany do ciepłej wody.

Smacznego!

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy i zasubskrybuj kanał:
ZOBACZ TAKŻE
SKOMENTUJ
następna inspiracja