Tagiatelle z brokułami i sosem serowym

Ewelina
Makarony
11.08.2014 10:24
Tagiatelle z brokułami i sosem serowym

Przepis

Składniki:

opakowanie makaronu

1 brokuł

serek topiony z ziołami (kostka 100g)

1/2 sera camembert naturalnego

100g chudego boczku

bulion warzywny

śmietana

sól, pieprz

Wykonanie:

Makaron gotujemy w lekko osolonej wodzie do konsystencji, którą lubimy najbardziej (ja osobiście nienawidzę rozgotowanego). Brokuł myjemy, dzielimy na różyczki gotujemy, gotujemy w lekko osolonej wodzie również al dente. Na rozgrzanej patelni podsmażamy pokrojony w drobną kostkę boczek, jeśli jest bardzo chudy, dodajemy do smażenia kilka kropli oleju. Następnie podlewamy boczek bulionem, wrzucamy do niego pokrojone kawałki naszych serów i delikatnie mieszamy rózgą, aż do rozpuszczenia się serów. Doprawiamy solą i pieprzem (jeśli jest konieczność) oraz łyżką śmietanki 18%. Na koniec wrzucamy kilka małych różyczek brokuła do sosu, delikatnie mieszamy. Na ugotowany makaron nakładamy sos serowy oraz pozostałe brokułowe różyczki. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną