Piernikowa wuzetka

Natalia
Ciasta
19.12.2020 10:30
Piernikowa wuzetka

Biszkopt: 5 dużych jajek 3/4 szklanki ksylitolu 3/4 szklanki mąki ryżowej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki przyprawy do piernika szczypta soli Krem: 2 puszki śmietanki z mleczka kokosowego (u mnie light) 300 g serka mascarpone 7 łyżek ksylitolu Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 150 ml mleczka kokosowego (1/2 puszki) 3 łyżki ksylitolu (opcjonalnie) Następnie wyłożyć na upieczone ciasto (pozostawiając około 3/4 szklanki masy na dekoracje) i przykryć drugim blatem biszkoptowym. Krem: Śmietankę kokosową, mascarpone i ksylitol umieścić w naczyniu i ubijać przez kilka minut mikserem na gęstą i puszystą masę. Po upieczeniu wystudzić i przekroić na dwie części* (można lekko nasączyć np. herbatą z odrobiną alkoholu). Dzisiaj propozycja w sam raz na świąteczny stół - przepyszne ciasto wuzetka o smaku piernika. Polewa: W małym rondelku podgrzewać mleko, kiedy zacznie bulgotać dodać drobno posiekaną czekoladę, intensywnie mieszać do czasu, aż czekolada się rozpuści. Za pomocą dużej łyżki lub szpatułki w kilku niedużych porcjach dodawać suche składniki i delikatnie wszystko wymieszać. Polać po wierzchu i zostawić na około 15 minut do stężenia polewy.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2020/07/piernikowa-wuzetka-z-kremem-kokosowym.html