Muffinki jogurtowe z malinami

Natalia
Fit
29.07.2023 13:31
Muffinki jogurtowe z malinami

Pyszne, banalnie proste i szybkie przygotowanie muffinki jogurtowe z malinami. Idealne na deser lub przekąskę. Lekkie, z niewielką ilością cukru. Muffinki można zrobić z innymi owocami, również z mrożonymi.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://healthyfoodexplorer.blogspot.com/2023/07/muffinki-jogurtowe-z-malinami.html
📌 Zobacz powiązany przepis:

🍴 Delikatne Muffinki Jogurtowe z Soczystymi Malinami

  • Liczba porcji: 12
  • Czas gotowania: 20 min
  • Czas przygotowania: 15 min
  • Szacunkowy koszt: 15 zł

Informacje o wartości odżywczej

  • Kalorie: 160 kcal
  • Tłuszcze: 5g
  • Węglowodany: 25g
  • Białko: 3g

Składniki

  • 220 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 100 g cukru
  • 2 jajka
  • 125 g jogurtu naturalnego
  • 60 ml oleju
  • 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
  • 150 g świeżych malin

Przepis

Te delikatne, wilgotne i pełne smaku muffinki to doskonały sposób na zaspokojenie pragnienia słodkości w zdrowszej formie. Jogurt dodał do ciasta niesamowitej lekkości i wilgotności, a połączenie z soczystymi, świeżymi malinami to prawdziwa poezja smaku. Szybkość i łatwość przygotowania tych muffinek to dodatkowy atut, który sprawi, że z pewnością będą one częściej gościły na Twoim stole. Przepis jest tak prosty, że z powodzeniem poradzą sobie z nim nawet początkujące osoby w kuchni. A efekt końcowy? Przekonaj się sam! Wystarczy kilka podstawowych składników, trochę czasu i gotowe - na stole pojawiają się pachnące, domowe muffinki. Ich cudowny zapach roznosi się po całym domu, a kiedy tylko wystygną znikają w mgnieniu oka. Tak, są tak dobre! Zachęcamy do wypróbowania tego przepisu - gwarantujemy, że nie będziecie żałować!

  • Zacznij od przełożenia malin do miski i delikatnego ich obsypania mąką. To zapobiega ich zapadaniu się podczas pieczenia.
  • W dużej misce wymieszaj wszystkie suche składniki: mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier.
  • W drugiej misce rozbeatuj jajka, a następnie dodaj jogurt, olej i ekstrakt waniliowy. Dokładnie wymieszaj.
  • Następnie połącz mokre składniki z suchymi, mieszając do momentu połączenia się wszystkich składników.
  • Do ciasta dodaj maliny i delikatnie wymieszaj.
  • Przygotuj formy do muffinek, wyłożone papierowymi papilotkami. Do każdej z nich napełnij ciastem do 3/4 wysokości.
  • Piecz w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C przez ok. 20 minut, aż muffinki będą pięknie wyrośnięte i zrumienione.
  • Upieczone muffinki pozostaw do wystygniecia. Smacznego!