Miękkie pierniki

Karolina
Boże Narodzenie
03.12.2020 23:07
Miękkie pierniki

Składniki: 3,5 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 500) 2 łyżki cukru pudru 4 duże, czubate łyżki miodu 2 jajka 1 łyżeczka sodki 100 g miękkiego masła Skórka otarta z pomarańczy (opcjonalnie) 1 łyżka mielonego cynamonu ½ łyżki mielonych goździków 1 łyżeczka gałki muszkatołowej Uwaga: szklanka 200 ml Trzy szklanki mąki mieszam z przyprawami. Na stolnicę wysypuję 0,5 szklanki mąki, wykładam ciasto i wyrabiam, aż ciasto przyjmie całą mąkę (jeśli ciasto jest zbyt kleiste, dodaj jeszcze 0,5 szklanki mąki). Wszystkim, którzy nie chcą, albo nie lubią czekać, polecam miękkie pierniki, które po wyciągnięciu z pieca nadają się od razu do zjedzenia. Przygotowaną masę wyrabiam (można ucierać mikserem) z jajkami i cukrem pudrem, dodaję sodkę rozpuszczoną w ¼ szklanki letniej wody. Po wyjęciu z pieca pierniki są od razu miękkie i takie pozostają. Najsmaczniejsze według mnie są z czekoladą (rozpuszczam czekoladę w kąpieli wodnej i smaruję nią pierniki). Z podanej porcji zrobicie około 25-30 sztuk sporych pierniczków (około 5cm długości).

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.slodkisentyment.pl/miekkie-pierniki/