Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

kardamonovy
Przekąski
06.09.2020 17:53
Raita – indyjski sos jogurtowy z ogórkami

Lub aż. Składniki: 3/4 szklanki gęstego jogurtu naturalnego 3 ogórki gruntowe 1 łyżka drobno posiekanej czerwonej cebuli 2 łyżeczki soku z cytryny pół łyżeczki ziaren kminu rzymskiego pół łyżeczki ziaren kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty 2 łyżki posiekanych liści kolendry 1 łyżka oliwy extra virgin sól pieprz Ogórki myjemy i ścieramy na tarce na największych oczkach, dodajemy trochę soli i odstawiamy na 10 minut. Kiszonki (ogórki, kapusta, rzodkiewka), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno (oliwa z oliwek, olej rzepakowy, z wiesiołka, lniany, kokosowy), ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, sezam, makarony żytnie, orkiszowe (od czasu do czasu), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Raita to indyjski sos jogurtowy z ogórkami, który jest z jednej strony bardzo łagodny, ale z drugiej bardzo aromatyczny, jest dość dziwaczny. Niedawno mieliśmy konsultację z dietetykiem, który jak najbardziej potwierdził, że z tej diety należy wyeliminować cukry, drożdże, mąkę pszenną i produkty z wysokim indeksem glikemicznym. Z nabiału można jeść od czasu do czasu jogurty naturalne zawierające bakterie lactobacillus acidophilus lub bifidobacterium infantis, mleko owcze i kozie (można np. jeść fetę zrobioną na bazie tylko tych mlek). Ogólne założenie tej diety to rezygnacja z cukru (w tym słodkich owoców, miodu, itp.), mąki pszennej, drożdży, grzybów, alkoholu, czerwonego i tłustego mięsa, produktów zawierających ocet, sklepowych wędlin, itd. Co można jeść? W międzyczasie ziarna kminu i kolendry prażymy chwilę na patelni, wrzucamy do moździerza, rozdrabniamy na proszek (można użyć już zmielonych, jeżeli nie macie możliwości ich zmiażdżyć). Ważne jest żeby czytać składy produktów i z automatu wyrzucać te, w których jest cukier, ocet, chemia i inne niewskazane badziewia lub po prostu zabronione składniki. Wygraj z candidą Marka Zaręby, z bloga qchenne-inspiracje, sugeruję się także wytycznymi lekarza zakaźnika i dietetyków. Jeżeli ktoś z Was wszedł na ten przepis ze względu na candidę, przeczytajcie tekst poniżej. Sos ziołowo-czosnkowy z fetą Tzatziki Tzatziki z rzodkiewkami Do naszego jadłospisu wjeżdżają także z powrotem suszone pomidory i passaty (o jak dooobrze), co do których też nie byłam pewna. Nie rezygnujemy z warzyw takich jak burak, pomidor, papryka. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. W tym samym dniu, do potraw z grilla, zrobiłam raitę. Mam nadzieję, że przepisy z kategorii candida będą dla Was inspiracją. Po tym czasie wyciskamy z nich wodę i wrzucamy do miski. Na początku miałam co do nich wątpliwości, ale dietetyk powiedział, że można.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kardamonowy.pl/raita-indyjski-sos-jogurtowy-z-ogorkami/