Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta

Krzysztof
17.07.2014 13:13
Tarta brokułowa z boczkiem i serem feta

Przepis

Ciasto:

200 g maki ( ja użyłam żytniej al może być na pszennej)

100 g masła

1 jajko

szczypta soli

Farsz:

250 g boczku wędzonego

250 g brokuł

2 pomidory

ser feta

ząbek czosnku

cebula

4 jaja

200 ml śmietany 18%

pieprz, sól, papryka słodka, oregano

Przygotowanie ciasto:

Na stolnicy umieść wszystkie składniki i zagnieć ciasto. Ugnieciony placek owiń folią i umieść w lodówce na 30 min. Następnie rozwałkuj placek o grubości 0,5 cm, posmaruj tłuszczem tortownicę i wyłóż ciastem foremkę dociskając palcami dobrze do ścianek i dna. Nakłuj widelcem i połóż na wierzch papier pergaminowy i obciąż go grochem albo fasolą. Piecz w nagrzanym piekarniku 200C góra dół przez 10 min, następnie ściągnij papier z obciążeniem i piecz prze 10-15 minut.

Przygotowanie farsz:

Boczek pokrój w kosteczkę i obsmaż bez tłuszczu na patelni, następnie wyłóż nim ciasto ostudzone. Cebulę pokrój w kosteczkę i delikatnie obsmaż. Wystudzoną dołącz bo ciasta i boczku. Brokuły umyj, odetnij łodygi i podziel na różyczki wykładając nimi ciasto. Ser pokrój w kosteczkę i również dołącz do ciasta.W misce umieść jajka, utrzep ze śmietaną, czosnkiem i przyprawami. Zalej masą ciasto z warzywami i na wierzch ułóż pokrojone pomidory. Całość piecz w piekarniku nagrzanym 150 C góra i dół ok 30 minut.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną