Wuzetka bez glutenu

Sylwia
Ciasta
22.07.2020 15:12
Wuzetka bez glutenu

cm BISZKOPT 5 jajek (białka i żółtka osobno) 30 g roztopionego i przestudzonego masła 100 g cukru 20-25 g gorzkiego kakao 100 g mąki bezglutenowej np 30 g skrobi np ziemniaczanej 70 g mąki owsianej 1 łyżeczka proszku do pieczenia MASA 300 g zimnej kremówki 150 g serka mascarpone 3-4 pełne łyżeczki cukru pudru (można więcej) 1 śmietanofix (opcjonalnie) NASĄCZENIE 120-130 g przegotowanej wody 2-3 łyżeczki soku z cytryny 1 łyżeczka cukru pudru POLEWA 100 g czekolady (u mnie mleczna) 40 g kremówki Wuzetka bez glutenu – przygotowanie BISZKOPT Spód formy wykładamy papierem (najlepiej tylko spód bez boków) Mąki, kakao i proszek do pieczenia mieszamy razem. Wiem, że wiele osób nie może jeść owsa, dlatego zamiast mąki owianej możecie dodać: ryżową – biszkopt będzie wtedy bardziej pulchny, dlatego polecam upiec go dzień wcześniej, gdyż przekrojenie świeżego może być trudne mąkę kukurydzianą – biszkopt będzie miał lekki posmak tej mąki, dodatkowo może być bardziej suchy niż na mące owsianej, dlatego prawdopodobnie będzie trzeba go bardziej nasączyć mąkę jaglaną, gryczaną – ja osobiście nie lubię biszkoptów na tych mąkach, ale jeśli Wam smaki tych mąk w wypiekach nie przeszkadzają, to możecie je wykorzystać. Masę przykrywamy drugą połową biszkoptu, który: nasączacie przed położeniem na masę, ale ostrzegam, że biszkopt jest wtedy bardzo delikatny i może się połamać podczas przenoszenia, nasączacie po położeniu na masę,wtedy musie pamiętać aby biszkopt ułożyć wewnętrzną stroną do góry. U mnie, ze względu na to, że ciasto jadła sześcioletnia córka była to woda z sokiem z cytryny, ale nie ukrywam, że najbardziej pasowałby jakiś alkohol np nalewka wiśniowa albo likier kawowy (rozrobiony z wodą). Na koniec dodajemy suche składniki oraz masło i wszystko delikatnie mieszamy szpatułką lub drewnianą łyżką tylko do momentu połączenia się składników. Wiem, że niektórzy przekładają biszkopt tylko kremówką, ja natomiast lubię dodać mascarpone, gdyż masa jest wtedy sztywniejsza. Gotowe ciasto wkładamy do lodówki na 2-3 godziny, aczkolwiek ja kroiłam już po 5 minutach 🙂 Smacznego Po wymieszaniu próbujemy czy słodkość jest odpowiednia, pamiętając iż masa musi być trochę za słodka, ponieważ biszkopt jest mocno kakaowy. Biszkopt nie musicie piec na tych samych mąkach co ja. Roztopioną odstawiamy na 5 minut a następnie rozlewamy na wierzchu ciasta. Wuzetka bez glutenu Mocno kakaowy biszkopt przełożony kremem z serka mascarpone i bitej śmietany. Roztapiamy na małym gazie często mieszając, aby się nie przypaliła. MASA Zimną śmietanę kremówkę ubijamy na sztywno z śmietanofixem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniabezglutenu.pl/wuzetka-bez-glutenu/
Kuchnia bez glutenu

Kuchnia bez glutenu

Sylwia