Sernik oreo na zimno

Anna
Ciasta
15.07.2020 10:51
Sernik oreo na zimno

Dla przełamania słodkiego smaku polecam dodać borówkę amerykańską :) Składniki: - 350 g twarogu delikatnego President (Biedronka), - 200 ml śmietanki 30%, - 2-4 łyżki cukru drobnoziarnistego do wypieków (do smaku), - 3 łyżeczki żelatyny + woda do zakrycia, - 176 g ciasteczek Oreo + kilka do ozdoby i środka masy sernikowej, - 40 g masła. Na górę kładę pozostałą białą masę z ciasteczek, kruszę jeszcze kilka ciasteczek oreo i dodaję borówki dla złamania słodkiego smaku. Dodaję twaróg i delikatnie łączę, ewentualnie dodaję więcej cukru, pamiętając że ciasteczka są słodkie, a białe nadzienie z ciasteczek też będzie wykorzystane. Wykonanie: Masło stapiamy i łączymy z czarnymi ciasteczkami Oreo (białe nadzienie zdrapujemy nożem) i odkładamy, przyda się na później. Następnie chwilę chłodzę i do żelatyny dodaję 1 łyżkę masy sernikowej, mieszamy a następnie dodajemy drugą łyżkę masy. Ciasteczka przez noc mogą nam zmięknąć, dlatego jeżeli chcemy mieć chrupiącą dekorację polecam ciasteczka połamać przed samym podaniem. W tym czasie ubijam śmietankę z cukrem (2 łyżki) na sztywno. Wszystko potem przelewam do reszty masy sernikowej i delikatnie mieszam na niskich obrotach mikserem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://anamarisworld.blogspot.com/2020/07/sernik-oreo-na-zimno.html