Pizza na cienkim cieście z grubym rantem

Joanna
Obiad
04.04.2020 23:57
Pizza na cienkim cieście z grubym rantem

Ciasto na 2 pizze: 400g mąki 250ml letniej wody 20g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli 1 łyżeczka cukru 2 łyżki oliwy ½ łyżeczki otartego tymianku Sos do pizzy: 2 łyżki oleju 2 małe ząbki czosnku ½ puszki krojonych pomidorów 1 łyżeczka cukru Sól, pieprz do smaku A już na pewno nie gardzą nim moje chłopaki, od najstarszego zaczynając, a na najmłodszym kończąc. żeby nie było, ale jednak minimalizm wziął górę i od dobrych kilku lat jeśli robię pizzę, to tylko na cienkim cieście. Ciasto przekładamy do czystego naczynia wysmarowanego olejem, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do podwojenia objętości, na około 45 minut. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając do momentu aż sos się zredukuje i zgęstnieje. Jak się popatrzyło z boku, to pizza mogła mieć minimum z 3cm grubości. Sos: Olej rozgrzewamy i dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek cały czas mieszając by się nie przypalił. Zagniatamy elastyczne ciasto- 5 minut robotem, około 10 minut gdy robimy to ręcznie. Każdą naciągamy od środka na zewnątrz formując koło.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://kuchniawczekoladzie.blogspot.com/2020/03/pizza-na-cienkim-ciescie-z-grubym-rantem.html