Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką

Agata
Ciasta
30.03.2020 17:20
Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką

Jestem pewna, że na jednej się nie skończy 😃 Kulinarne inspiracje Na blogu znajdziecie też inne pyszne przepisy na drożdżowe ciasto: Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką Czas przygotowania: 150 minut Składniki: 3/4 szklanki mleka (200 ml) 2 łyżeczki suchych drożdży 3 szklanki mąki pszennej 1/2 łyżeczki soli 2 łyżki cukru 2 jajka 80 g roztopionego i wystudzonego masła Kruszonka: 25 g zimnego masła 4 łyżki mąki pszennej 2 łyżki cukru 1 łyżeczka cynamonu Ja uwielbiam drożdżowe ciasta, podczas pieczenia tak przepięknie pachnie w całym domu, że człowiek nie może się doczekać kiedy ciasto przestygnie i będzie je można jeść. Tysia szalała ostatnio na Instagramie i jak zobaczyłam te bułki, to nie mogłam się powstrzymać i od razu pobiegłam do kuchni, żeby zabrać się za ich przygotowanie. Z każdego kawałka formujemy bułeczki, które układamy na formie wyłożonej papierem do pieczenia, w 1 cm odstępach. Ciasto przykrywamy i odstawiamy w ciepłe miejsce na 60 minut do wyrośnięcia. Ciasto wyrabiamy przez 8-10 minut, aż będzie ładnie odchodziło od ścianek miski. Dziś mam dla Was przepyszne i bardzo puchate drożdżowe bułki z cynamonową kruszonką. Dodatkowo: 1 jajko 2 łyżki mleka Wykonanie: Do miski wsypujemy przesianą mąkę, suche drożdże, cukier, sól. Dzisiejsze bułki nie mają nadzienia, posypane są tylko cynamonową kruszonką i baaardzo uzależniają.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kulinarneprzygodygatity.pl/2020/03/drozdzowe-bulki-z-cynamonowa-kruszonka.html