Zupa ale meksikana z kurczakiem

Ewelina
Zupy
02.07.2014 8:54
Zupa ale meksikana z kurczakiem

Przepis

duży filet z kurczaka

cebula

ząbek czosnku

1/2 puszki kukurydzy

puszka krojonych pomidorów

2 łyżki mąki

łyżka kurkumy

1 łyżeczka ostrej papryki

1 łyżeczka słodkiej papryki

sól, pieprz

1-2 szkl bulionu warzywnego lub drobiowego

natka pietruszki

2 łyżki oleju

Mięso umyć, osuszyć i pokroić w małą kostkę. W miseczce wymieszać mąkę, kurkumę i paprykę. Dodać kurczaka i dokładnie obtoczyć go w mieszance. W rondlu rozgrzać olej, zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę, dodać zmiażdżony czosnek i kurczaka. Smażyć kilka minut. Następnie dodać zmiksowane pomidory i odsączoną kukurydzę. Dusić chwilę, dolać bulion (ilość zależy od tego jak gęstą zupę chcemy uzyskać). Gotować na małym ogniu ok 10 minut. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Doprawić do smaku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną