Puszysty sernik na czekoladowym spodzie

Krzysztof
Ciasta
18.06.2014 8:37
Puszysty sernik na czekoladowym spodzie

Przepis

Składniki:

- 100 g mąki

- 50 g kakao

- 175 g masła

- 75 g cukru pudru

- 1 kg tłustego twarogu z wiaderka

- 4 jaja

- 1 szklanka cukru

- 1 łyżka mąki ziemniaczanej

- 1 tabliczka mlecznej czekolady

- 0,5 tabliczki gorzkiej czekolady

- 1 łyżka masła

Sposób przygotowania:

Na początek przygotowujemy czekoladowy kruchy spód pod nasz sernik.

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni.

Na stolnicę wysypujemy mąkę, kakao, dodajemy 175 g zimnego masła pokrojonego w kostkę i cukier puder i wyrabiamy kruche ciasto.

Gdy ciasto będzie jednolite rozwałkowujemy je na okrągły placek i wykładamy na okrągłą blachę tortową do pieczenia.

Wstawiamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy około 25-30 minut.

Po tym czasie odstawiamy ciasto do wystygnięcia.

Teraz możemy przygotować sam sernik.

Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.

Oddzielamy żółtka od białek.

Z białek ubijamy pianę ze szczyptą soli. Ubitą pianę wstawiamy na chwilę do lodówki.

Następnie ucieramy żółtka z cukrem.

Do utartych żółtek dodajemy twaróg i mąkę ziemniaczaną i wszystko razem mieszamy.

Po wymieszaniu dodajemy ubitą pianę z białek i ponownie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji.

Masę serową wykładamy na upieczony i ostygnięty spód.

Wkładamy do rozgrzanego piekarnika i pieczemy od 90 do nawet 120 minut. Stopień upieczenia sprawdzamy co jakiś czas patyczkiem.

Po upieczeniu wyłączamy piekarnik i dajemy sernikowi odpocząć w zamkniętym piekarniku około 10 minut.

Następnie uchylamy drzwiczki piekarnika i zostawiamy sernik do wystygnięcia.

Gdy sernik wystygnie możemy polać go polewą czekoladową.

W rondelku rozgrzewamy łyżkę masła i zdejmujemy rondel z ognia.

Dodajemy pokruszoną czekoladę mleczną i gorzką i mieszamy, aż składniki się połączą.

Tak przygotowaną polewę rozsmarowujemy równomiernie na serniku.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną