Kabanosy w cieście preclowym (6 składników)

Wilk
Przekąski
11.03.2019 18:50
Kabanosy w cieście preclowym (6 składników)

przepis Składniki ► kabanosy [8-10 sztuk, u mnie 8 sztuk o długości 20 cm – przeciętych na pół] ► mąka pszenna [250 g] ► drożdże suszone [3,5 g / 1/2 saszetki] ► cukier [1 łyżeczka] ► jajko [1 sztuka] ► soda oczyszczona [2 czubate łyżki] Ciasto podzielić na tyle kawałków, ile mamy kabanosów (u mnie 16) i z każdej części uformować wałek, który następnie należy owinąć wokół kabanosa. Dosypać mąkę wymieszaną z solą i zagnieść ciasto (polecam wyrabiać ciasto za pomocą miksera ze spiralkami do ciasta drożdżowego, można też ręcznie). Gdy ciasto będzie zwarte, przełożyć na blat podsypany mąką i wyrabiać przez ok. 5 minut, aż będzie miękkie i elastyczne. Kabanosy w cieście to świetna przekąska, która na imprezach znika w kilka chwil. Wrzucać kabanosy w cieście, po kilka sztuk na raz i gotować każdą partię przez 30 sekund. Dodatkowo: ► ciepła woda [165 ml / 2/3 szklanki] + woda do gotowania ► sól [1/2 łyżeczki] Po godzinie, ponownie zagnieść ciasto przez 2-3 minuty na blacie podsypanym mąką. Obgotowane i odsączone kabanosy przełożyć na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, posmarować rozkłóconym jajkiem i (opcjonalnie) posypać gruboziarnistą solą, sezamem lub makiem.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://wilkuchnia.pl/2019/03/kabanosy-w-ciescie-preclowym-6-skladnikow.html