Pączki crème brûlée

Łukasz
Ciasta
25.02.2019 19:40
Pączki crème brûlée

tłuszcz Ocena 5.0 /5 ( 1 zagłosowano ) SKŁADNIKI Ciasto na pączki: 500 g mąki 200 ml mleka 3 żółtka 1 całe jajko 50 g cukru 75 g roztopionego masła 20 g świeżych drożdży ½ łyżeczki soli Krem waniliowy (crème pâtissière): 500 ml mleka 1 laska wanilii 100 g cukru 4 żółtka 3 łyżki skrobi ziemniaczanej 3 łyżki mąki pszennej Pulchne ciasto drożdżowe, któremu czas spędzony w domowym cieple pozwoliło spokojnie wyrosnąć, usmażyłem na złotobrązowy apetyczny kolor z żółtą obwódką i nadziałem po brzegi aksamitnym waniliowym kremem pâtissière, który ochoczo wypływa z pączka tuż po pierwszym ugryzieniu… Z jednej strony puszyste i delikatne ciasto, a z drugiej z chrupiąca skorupka z karmelizowanego cukru. Dodatkowo: olej do smażenia 1 łyżka soku z cytryny kilka łyżek drobnego cukru do wypieków PRZYGOTOWANIE Ciasto na pączki Drożdże pokrusz i dodaj do letniego mleka. Nie znajdziecie ich w żadnej cukierni, ale z powodzeniem możecie usmażyć je w domu, korzystając z mojego przepisu. Za wysoka spowoduje, że pączki będą z wierzchu usmażone, a w środku surowe, zaś przy za niskiej nabiorą one za dużo tłuszczu. Wyrośnięte ciasto połóż na podsypanej mąką stolnicy i rozwałkuj na około 1-1.5 cm. Gdy będzie już miękkie i lśniące włóż je z powrotem do miski, przykryj ściereczką i odstaw na 2 godziny do wyrośnięcia. Za pomocą szklanki wytnij okręgi o średnicy ok. 6 cm, a następnie odstaw je pod przykryciem na 20-30 minut do wyrośnięcia. Rondel wstaw z powrotem na ogień i gotuj, cały czas mieszając aż powstanie gęsty budyń. Laskę wanilii przetnij na pół, wyjmij ziarnka i wrzuć je do mleka wraz z laską. Crème pâtissière wstaw do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc. Usmażone pączki odsącz na papierowym ręczniku z nadmiaru oleju. Żółtka oraz obie mąki zmiksuj na gładką pastę za pomocą blendera. Pączki smaż z każdej strony po około 2 minuty. Wierzch pączków smaruj kolejno sokiem z cytryny za pomocą pędzelka i posyp cukrem. Odstaw na 10-15 minut aż drożdże się wzburzą. Gotowy krem zdejmij z ognia, garnek przykryj folią spożywczą i odstaw do całkowitego wystudzenia.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2019/02/paczki-creme-brulee.html