Klopsiki z ryżem i warzywami na ostro

Obiad
10.02.2018 18:40
Klopsiki z ryżem i warzywami na ostro

A najlepsze w tej potrawie jest to, że w czasie gotowania ubrudzicie tylko jedną dużą patelnię Składniki na 2-3 porcje: 500g mięsa mielonego (u mnie wołowo-wieprzowe), 1 cebula, 1 łyżeczka czubrycy zielonej, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka bazylii, 1/2 łyżeczki curry, 1/2 łyżeczki papryki cayenne, sól wg smaku, 60ml przegotowanej lub niegazowanej wody mineralnej. Dodatkowo: 250g ryżu parabolicznego, pół puszki kukurydzy konserwowej, 100g groszku mrożonego, 1 łyżeczka papryki wędzonej, 1/2 łyżeczki kurkumy, 1/2 łyżeczki pieprzu, sól wg smaku, 450ml wrzątku. Do obsmażonych klopsików dodać kukurydzę, groszek, opłukany ryż i przyprawy, zalać wszystko wrzątkiem, wymieszać dokładnie lecz delikatnie i gotować na małym ogniu, pod pokrywką z dziurką przez około 15-20 minut. Klopsiki obsmażyć z każdej strony na dużej, suchej, mocno rozgrzanej, nieprzywierającej patelni, na średnim ogniu. Po 15 minutach należy sprawdzić czy ryż wchłonął całą wodę, jeśli tak to wyłączyć ogień, jeśli nie- gotować przez kolejne 5 minut. Kiedy nie mam czasu na długie gotowanie, wtedy najczęściej przyrządzam swoją ulubioną potrawę, przygotowanie której zajmuje mi 30 minut :)

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://www.smakiarmine.pl/przepisy-wytrawne/klopsiki-ryzem-warzywami-ostro/