Zobacz najczęściej popełniane BŁĘDY w KUCHNI

Zobacz najczęściej popełniane BŁĘDY w KUCHNI
06Lut

Większość z nas każdego dnia popełnia wiele błędów podczas różnych prac w kuchni.

Dzisiaj zaprezentujemy kilka z nich.


Złe produkty w lodówce

Bardzo często przechowujemy w lodówce produkty które nie powinny tam się znaleźć.

Do takich produktów możemy zaliczyć: dżem, keczup, cebulę, czosnek, paprykę, pomidora, sos sojowy, gotowe sosy.


Częsty błąd podczas wyrabiania ciasta

Podstawowym błędem podczas przygotowywania ciasta jest zbyt długie mieszanie składników.

Składniki na masę lub ciasto należy mieszać do momentu uzyskania zwartej konsystencji.

Zbyt długie mieszanie spowoduje że ciasto nie będzie miało zwartej struktury i może wyjść nawet zakalec.


Mycie jajek przed włożeniem do lodówki

Często kupując swojskie jajka myjemy je z brudu i dopiero umieszczamy w lodówce.

To błąd ponieważ woda niszczy warstwę ochronną jaj i tym samym skraca czas przydatności do spożycia.


Nie wszystkie zioła należy siekać

Wielu z nas sieka zioła przed dodaniem do potrawy bez względu na rodzaj ziół.

Jednak nie powinno się siekać świeżego oregano, bazylii czy rozmarynu.

W kontakcie z metalowym nożem zioła tracą wartości odżywcze, a także mogą uwalniać szkodliwe substancje. Najlepszym rozwiązaniem jest po prostu rozerwanie ich na mniejsze części.

Zdjęcie Zobacz najczęściej popełniane BŁĘDY w KUCHNI #1
fot. shutterstock


Obieranie ogórków szklarniowych

Pamiętaj, że przed spożyciem należy obierać ogórki gruntowe.

Ich skórka jest dosyć gruba i nasz organizm może mieć problemy z trawieniem.

Natomiast ogórka szklarniowego nie powinniśmy obierać.

Jego skórka jest na tyle cienka i gładka, że warto jeść go ze skórką po wcześniejszym dokładnym umyciu.

W przeciwnym razie pozbędziemy się wielu wartości odżywczych które posiada skórka.


Zbyt długie gotowanie jaj

Wielu z nas popełnia duży błąd gotując jaja na twardo.

Jajka powinno się gotować maksymalnie 10 minut.

Przegotowane jajka tracą swoje właściwości i stają się mniej smaczne.

Jeżeli żółtko po ugotowaniu ma delikatny zielony nalot to znak, że jajko gotowało się zbyt długo.


Obieranie pieczarek

Praktycznie wszyscy obierają pieczarki i tracą na tę czynność sporo czasu.

Tak naprawdę to obierać pieczarki powinno się w przypadku jedzenia ich na surowo.

Jeżeli masz zamiar poddać je obróbce termicznej np dodać na pizzę, do zapiekanki lub innych dań to wystarczy je bardzo dokładnie umyć.

następna inspiracja
Zobacz nasze filmy:
SKOMENTUJ
następna inspiracja
ZOBACZ RÓWNIEŻ