8 praktycznych porad które przydadzą się w Twojej KUCHNI

Krzysztof
Dom
06.02.2018 10:52
8 praktycznych porad które przydadzą się w Twojej KUCHNI

Dzisiaj zaprezentujemy 8 ciekawych i praktycznych porad, które ułatwią Ci pracę w kuchni.


Bakłażan – jaki wybrać?

Warto wybierać jego japońską odmianę.

Charakteryzuje się mocnym fioletowym kolorem.

Jest także chudy i długi.

W odróżnieniu od włoskiego bakłażana – japońskiego nie trzeba nacierać solą aby pozbyć się goryczki.


Popraw smak zupy jarzynowej

Jeżeli uwielbiasz zupę jarzynową to następnym razem zanim wrzucisz warzywa do garnka, pokrój je w kostkę i usmaż je na maśle.

Szczególnie dotyczy to cebuli, papryki, pomidorów i marchwi.

Ten sposób sprawi, że smak warzyw będzie bardziej intensywny.


Ciekawy sposób na smaczniejszy makaron

Jeżeli gotujesz makaron po to aby po chwili dodać go do gorącej potrawy np mięsa z warzywami i z sosem to pamiętaj, aby gotować go o 1 minutę krócej niż wskazuje czas na opakowaniu.

Odcedź makaron i wrzuć go na patelnię i dogotuj wraz z całym daniem.


Jajko sadzone w kuchence mikrofalowej

Włóż pustą miseczkę do kuchenki mikrofalowej na 2 minuty.

Po tym czasie wyciągnij miseczkę (uważaj będzie bardzo gorąca) i nasmaruj ją masłem.

Następnie wbij jedno jajko, przekłuj żółtko nożem i ponownie wstaw do mikrofalówki, ale tym razem czas ustaw na 50 sekund.

Gotowe!


Co zrobić gdy zabraknie Ci kwaśnej śmietany?

Jeżeli zabrakło Ci kwaśnej śmietany lub po prostu potrzebujesz tylko jedną łyżkę do przepisu to możesz zastąpić śmietanę tłustym greckim jogurtem.

Jeżeli chodzi o zupy czy sałatki to tłusty jogurt grecki odpowiednio zastąpi kwaśną śmietanę.


Przesoliłaś zupę? Sprawdź jak ją uratować!

Jeżeli ugotowana zupa wyszła za słona to możesz ją jeszcze uratować.

Wystarczy, że wrzucisz do garnka obranego surowego ziemniaka i zagotujesz zupę jeszcze raz.

Ziemniak pochłonie nadmiar soli.


Jak sprawnie zetrzeć na tarce żółty ser?

Jeżeli ser żółty jest zbyt miękki aby zetrzeć go na tarce to umieść go na 20 minut w zamrażarce i dopiero po tym czasie zetrzyj go. Dzięki temu nie będzie się aż tak przyklejać do tarki i w konsekwencji nie narobisz dużego bałaganu w kuchni.


Wykorzystaj to podczas wypieków

Jeżeli masz zamiar upiec ciasto to zamiast smarować dno i ściany formy tłuszczem – wyściel ją pergaminem. Dzięki temu ciasto będzie można w prosty sposób wyciągnąć z formy, a także nie będziesz musiała szorować formy w razie przypalenia ciasta.

Zdjęcie 8 praktycznych porad które przydadzą się w Twojej KUCHNI #1
fot. shutterstock

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną