Menu na tydzień - ryby i owoce morza

Agnieszka
Obiad
14.01.2018 14:25
Menu na tydzień - ryby i owoce morza

W tym tygodniu wszystkie dania powstały ze składników kupionych albo w lokalnych – wiejskich sklepach (bo byliśmy w Słopnicach – Beskid Wyspowy, trzecia co do wielkości wieś w Polsce:), albo w znanych sieciowych dyskontach, które są w całym kraju (generalnie wszystkie składniki można kupić w jednym dyskoncie). Całe menu wyglądało następująco: Niedziela – Pieczone pstrągi na talarkach z ziemniaków Poniedziałek – Stir fry z polędwiczką i świeżym ananasem Wtorek – Pieczone pierogi z wędzonym pstrągiem Środa – Sałatka z czerwonej kapusty i pstrąga Czwartek – Wegetariańska tarta z pieczoną czerwoną kapustą i zielonym pesto Piątek – Spaghetti z krewetkami i sosem maślanym Zrezygnowaliśmy z tej opcji, ponieważ okazało się, że robimy zakupy albo w zieleniaku, albo w supermarkecie, albo w dyskoncie (więc tych miejsc nie ma zbyt wielu). My się z tym nie zgadzamy – co najmniej 90 proc. dań z Niedzielnego Kucharza można przyrządzić, zaopatrując się w produkty w lokalnym sklepie czy dyskoncie. Pstrąg w trzech wersjach: pieczony, w sałatce i w cieście, spaghetti z krewetkami, błyskawiczne stir fry ze świeżym ananasem i tarta wegetariańska z czerwoną kapustą i batatami. Misja polegająca na udowodnieniu, że z Niedzielnym Kucharzem można gotować na co dzień, a nie tylko od święta zakończyła się sukcesem, co zostało przypieczętowane dużym, rodzimym obiadem ze spaghetti pełnym pysznych, pachnących krewetek w sosie maślanym. Co więcej, wieś ma oczywiste przewagi nad miastem – bo ekologiczna kura, jaja, świeże ryby prosto z hodowli, a do tego własne warzywa, grzyby i inne owoce leśne – są tu na wyciągnięcie ręki. Jak gotowaliśmy? Zanim zaplanowaliśmy to menu na tydzień, najpierw wybraliśmy się do dyskontu w Tymbarku, żeby zobaczyć co ciekawego jest w asortymencie. Tu polegamy na wiedzy prawdziwego eksperta – kolegi Eugeniusza z Pulsu Biznesu – Marcina, zapalonego wędkarza, bardzo zaangażowanego w ochronę przyrody, rzek i ryb. Marcin wypuszcza ryby, które sam złowi, natomiast po zakupy rybne udaje się do dyskontów, bo jak mówi tu ryby są świeże, a w każdym razie można to sprawdzić. Zobacz też nasze menu na tydzień – lefovers – z naszymi ulubionymi przepisami jak wykorzystać resztki. , nigdy brunatne Skóra – sprężysta, gładka, łuski przylegające do skóry Zapach – świeża ryba nie ma zapachu, pachnie albo wodą morską, albo słodką. Polędwiczka Krewetki mrożone 300 g 2 świeże pstrągi 2 wędzone pstrągi Mango Ananas Mała czerwona kapusta Brokuł Czerwona papryka Imbir Mała cukinia 2 papryczki chili 4 duże ziemniaki Czerwona cebula Mała biała cebula 7 ząbków czosnku 2 pomidory Mały batat Cytryna 2 małe czerwone buraczki 250 g pomidorków koktajlowych Duży (podwójny) pęczek pietruszki Garść szpinaku Makaron spaghetti 4 szklanki mąki Szkoda, że w każdym sklepie na półce stoi nieśmiertelna maggi, nafaszerowana chemią, a nie ma sosu sojowego o obniżonej zawartości soli. Wędliny i mięso w takiej Limanowej są lepszej jakości niż w Warszawie. Kurczaka, koniecznie z wolnej hodowli, szukamy w jednym z hipermarketów. Niedawno nasza rodzina ze Słopnic stwierdziła, że dania które gotujemy są zbyt wyszukane i na wsi nie da się ich zrobić, bo brakuje składników. Zanim ruszycie do sklepu z listą zakupów, sprawdźcie koniecznie, które ze składników macie w domu. Największy problem mieliśmy z sosem sojowym, który znaleźliśmy dopiero po w trzecim słopnickim sklepie spożywczym. Potem przejrzeliśmy internet w poszukiwaniu ciekawych pomysłów i przepisów, spisaliśmy listę potrzebnych składników i tak powstał jadłospis na cały tydzień. Zobacz też przepis na spaghetti z cukinii z krewetkami i pesto. Świeża ryba z dyskontu? Dyskonty sprzedają ryby pakowane, co ma swoje wady, ale też zalety. Wszystkie produkty kupiliśmy na miejscu, w Tymbarku, albo Słopnicach. Ponieważ wciąż brakuje nam zaufania co do jakości mięsa w dyskontach, ominęliśmy to stoisko, kierując się do ryb. Świeże krewetki do dania kupiliśmy w lokalnym sklepie, który nasza rodzina też regularnie odwiedza.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/menu-na-tydzien-ryby-owoce-morza/