Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora

Agnieszka
Obiad
06.03.2018 10:48
Domowy shish kebab z kuskusem z kalafiora

Starta skórka z jednej pomarańczy 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka pieprzu Kuskus: 2 kalafiory 1 łyżeczka kminu rzymskiego 1/2 łyżeczki curry 1 łyżeczka grubo mielonego pieprzu 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 3 łyżki oliwy lub oleju roślinnego Siekana świeża kolendra lub pietruszka Sos: 6 łyżek jogurtu greckiego 1 łyżeczka suszonego czosnku lub ząbek stratego czosnku 1 łyżka pasty tahini albo oleju sezamowego (jeśli nie masz ani jednego ani drugiego dodaj łyżkę oliwy) Niestety – można powiedzieć, bo zazwyczaj kebaba wcina się albo w późnych godzinach nocnych albo nad ranem, a w parze z nim idzie buła z masą niezdrowych sosów. Łatwy Liczba porcji: dla 3-4 osób Składniki: 500 g mielonego mięsa z indyka 1 czerwona cebula drobno posiekana 3 ząbki czosnku starte na tarce To shish kebab z piekarnika, z lekkim, jogurtowym sosem i kuskusem z kalafiora. Czyli wyeliminowaliśmy wszystko co niezdrowe! Na tym daniu schudł 70 kg Przepis wymyślił Tom Kerridge, szef londyńskiej restauracji The Hand and The Flowers, który ma na koncie dwie gwiazdki Michellina oraz niedawno wydaną książkę jak się odchudzać. Polecamy Wam też przepis na domowy kebab z kurczaka z chlebkiem pita własnej roboty. Posiekany w malakserze kalafior (można go też zetrzeć na tarce), upieczony z przyprawami jest lekki, niesamowicie aromatyczny i smaczny. Takiego kebaba na pewno nie jedliście: jest pieczony, a do towarzystwa ma kuskus zrobiony z… pieczonego kalafiora. Krok 3 Z mięsa uformuj placuszki mniej więcej wielkości wnętrza dłoni, połóż na środku szpadelek do szaszłyków i uformuj podłużne szaszłyki. Jeszcze kilka lat temu Tom wyglądał jak klasyczny kucharz z epoki wiktoriańskiej: wielki, obły z potężną nadwagą. Krok 1 Wymieszaj skórkę z pomarańczy z solą, kminem, pieprzem, starym czosnkiem i cebulą. Zamiast nich proponuje np. Lasagnię z cukini oraz kuskus z kalafiora. Krok 2 Po godzinie rozgrzej piekarnik do 200 st. Umyj kalafiory i zetrzyj na tarce albo zmiksuj w blenderze. Napisał o tym książkę, w której dowodzi, że fat nie jest bad, a prawdziwym wrogiem diety są węglowodany. Jakiś czas temu wziął się wreszcie za siebie i w trzy lata schudł 70 kg… Szef kuchni, który wymyślił ten przepis w 3 lata zrzucił 70 kg.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://niedzielnykucharz.pl/domowy-shish-kebab-kuskus-z-kalafiora/