Chłodnik litewski

Dagmara
Zupy
07.06.2016 8:18
Chłodnik litewski

Składniki: 1 pęczek botwinki, umytej, drobno posiekanej 1 litr kefiru 5 łyżek koncentratu z buraczków 2 świeże ogórki, obrane, pokrojone w drobną kostkę 2 ząbki czosnku, przeciśnięte przez praskę sok z 1/2 cytryny 1 pęczek koperku 1 pęczek szczypiorku 1 płaska łyżeczka cukru sól, świeżo mielony pieprz Zdejmujemy z ognia, pozostawiamy do całkowitego ostygnięcia. 2. W garnku mieszamy botwinkę wraz z wodą w której się gotowała, kefir, koncentrat z buraczków, ogórki, czosnek, sok z cytryny, koperek i szczypiorek. 3. Chłodnik przelewamy na talerze, podajemy z jajkiem ugotowanym na twardo. W garnku umieszczamy posiekane liście botwinki, zalewamy odrobiną wrzątku, stawiamy na ogniu, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy 5 minut.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://my-culinaryart.blogspot.com/2016/06/chodnik-litewski.html