Prosta zupa 'Meksykańska'

Aleksandra
Zupy
13.12.2015 13:42
Prosta zupa 'Meksykańska'
  • Czas gotowania: 5 min
  • Czas przygotowania: 10 min

Składniki

2 puszki fasolki czerwonej konserwowej

500ml przecieru pomidorowego

500g mięsa mielonego (u mnie z indyka)

1-2 średnie cebule

1 łyżka oleju kokosowego lub masła ghee

Papryka słodka, ostra, sól, pieprz cayenne, bazylia (do smaku)

Woda lub bulion do rozrzedzenia – w zależności od tego jak gęstą chcemy mieć zupę

Przepis

Zaczynamy od przepłukania fasolki i odstawiamy ją na bok w sicie, żeby woda mogła sobie z niej spłynąć. Od razu odkładamy na bok do innej miseczki trochę fasolki i blendujemy ją na krem – to pozwoli nam potem zagęścić nieco zupę ;)

Zabieramy się za smażenie (najlepiej od razu w garnku). Pokrojoną w kostkę cebulę podsmażamy do zeszklenia na oleju, i dodajemy mięso. Smażymy je aż do momentu, w którym będzie dobre (nie surowe, ale nie za bardzo wysmażone), i do garnka dodajemy przecier pomidorowy. Chwilę razem podgrzewamy i wrzucamy do wszystkiego fasolkę i puree z fasolki. Znowu grzejemy ;)

Teraz możemy przyprawić zupkę. U mnie duuuużo papryk, i słodkiej i ostrej, do tego nieco bazylii, soli i pieprzu cayenne – mocno aromatycznie i ostrawo ;) Tu każdy doprawia do swojego gustu.

Jeśli zupa jest dla nas za gęsta (jak dla mnie jest) – dodajemy bulion lub wodę. Myślę że około szklanki powinno wystarczyć, ale po raz kolejny – jak kto lubi! Można to danie potraktować bardziej jako gulasz i podać z ryżem bądź kaszą, wtedy być może w ogóle nie trzeba będzie go rozrzedzać ;)

Ja podałam ją z kromką pumpernikla, i aż mi się uszy trzęsły jak ją jadłam ;D

I wszystko gotowe! Pora zajadać ;)

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną