Zupa krem z dyni

Ewelina
Zupy
10.11.2015 10:58
Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni – Składniki: 1 dynia o wadze ok. 2 kg (waga przed obraniem i wydrążeniem) – po obraniu i wydrążeniu – ok. 1, 4 kg 1,2 litra wody ok. 800 g skrzydełek z kurczaka 1 duża cebula – ok. 150 g 2 ząbki czosnku 3 nieco większe marchewki – ok. 360 g 1 mała pietruszka (korzeń) – ok. 40 g sól i pieprz do smaku (dość sporo) olej rzepakowy lub oliwa do smażenia 250 ml śmietanki kremówki 30% lub gęsta kwaśna śmietana 18% (kilka łyżek do smaku) 3-4 łyżki soku z cytryny (jeśli użyjecie kwaśnej śmietany, to sok z cytryny należy pominąć) 1/4 łyżeczki kurkumy szczypta chilli i imbiru (opcjonalnie do smaku, ja pomijam) duża garść pestek dyni Czasami zupa z dyni opiera się u mnie na słodkiej śmietance i wtedy dodatkowo daję sok z cytryny dla podkręcenia smaku, zaś innym razem dodaję gęstą kwaśną śmietanę 18 % i wtedy już sok z cytryny potrzebny nie jest. Jeśli chodzi o dania z tym warzywem w roli głównej, to w naszym domu najczęściej pojawia się właśnie on – krem z dyni. Mój przepis na zupę z dyni jest prosty w wykonaniu, więc poradzi sobie z nim nawet osoba początkująca w kuchni. Zupa krem z dyni to przepyszna sezonowa zupa, którą najczęściej serwuję z uprażonymi pestkami dyni. Przepis na zupę z dyni: Do dużego garnka wrzucić skrzydełka z kurczaka. Dynię obrać (jeśli jednak będziecie używać odmiany Hokkaido o miękkiej skórce, to nie musicie jej obierać), pokroić na 4 części i z każdej części wydrążyć włókna oraz pestki. Poniżej zupa z dyni na gęsto z dodatkiem gęstej kwaśnej śmietany: Na koniec można jeszcze doprawić do smaku zupę solą i pieprzem (opcjonalnie można również dodać odrobinę imbiru lub świeżo zmielonych płatków chilli, jeśli lubi się pikantne potrawy). Gotować zupę przez ok. 30 minut (w tym czasie warzywa powinny stać się bardzo miękkie). Zupa z dyni Październik to szczyt sezonu na dynię. Zupa wychodzi bardzo gęsta, więc jeśli wolicie bardziej rzadkie zupy krem, to spokojnie można dolać więcej bulionu lub wody. Kolejno zestawić zupę z ognia i zmiksować ją za pomocą blendera (żyrafy) na jednolitą masę. Dodać śmietankę kremówkę oraz sok z cytryny i wymieszać. Na bardzo dużej patelni rozgrzać olej lub oliwę, wrzucić posiekaną cebulę i smażyć do czasu aż się lekko zeszkli.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: http://kulinarneprzeboje.pl/2015/11/04/zupa-krem-z-dyni/