Zupa z kurczakiem

Ewelina
Zupy
17.03.2015 9:26
Zupa z kurczakiem

Składniki

4 podudzia kurczaka

4 udka kurczaka

50 g ryżu basmati

1 cebula

5 ząbków czosnku

4 łyżki posiekanej mięty

2 żółtka

1 łyżeczka mąki

300 g jogurtu greckiego

5 łyżek oliwy

sól morska, pierz

¼ łyżeczki sproszkowanej papryki

Przepis

Wykonanie:

Cebulę i czosnek drobno posiekałam.

Części kurczaka umyłam, oprószyłam sola i pieprzem.

3 łyżki oliwy rozgrzałam w dużym rondlu. Włożyłam kawałki kurczaka i zrumieniłam ze wszystkich stron. Wlałam niecały litr wody. Zagotowałam, zmniejszyłam gaz i pozostawiłam do gotowania około 30 minut.

W tym czasie do miseczki wsypałam ryż, zalałam dużą ilością zimnej wody i zostawiłam na 30 minut, po czym odlałam wodę.

Kurczaka po ugotowaniu wyjęłam z wywaru i po wystudzeniu oddzieliłam mięso od kości, rozdrobniłam na mniejsze kawałki.

W rondlu rozgrzałam pozostałą oliwę i wrzuciłam do niej cebulę. Zrumieniłam, dodałam czosnek i połowę ilości mięty. Chwilę podsmażyłam, wsypałam ryż. Wymieszałam. Wlałam wywar. Wymieszałam i zagotowałam aż ryż stał się miękki (około 12 - 14 minut).

Rozkłóciłam żółtka, wsypałam mąkę i zmiksowałam. Dodałam 1 łyżkę jogurtu. Ponownie zmiksowałam i tę mieszankę wlałam do pozostałego jogurtu. Wymieszałam.

Do wywaru włożyłam mięso. Podgrzałam. 3 łyżki gorącej zupy wlałam do jogurtu, żeby rozrzedzić, wymiesza łam i wlałam wszystko do zupy.

W ten sposób jogurt został zahartowany i nie zważył się pod wpływem wysokiej temperatury.

Teraz trochę zwiększyłam gaz, żeby zupa się dobrze zagrzała. Dodałam resztę mięty i przyprawiłam do smaku solą i pieprzem. i.... gotowa.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną