Zupa grzybowa

Ewelina
Zupy
26.12.2014 21:37
Zupa grzybowa

Przepis

Składniki:

600g grzybów (świezych bądź mrożonych: u nas podgrzybki, tylko kapelusze)

2 białe cebule

3 łyżki masła

1,5l bulionu drobiowo-wołowego

2 marchewki

3-4 małe liście laurowe

1 łyżka miodu

kilka ziaren pieprzu czarnego

kilka ziaren ziela angielskiego

rozmaryn

2-3 łyżki octu winnego

sól i pieprz do smaku

2 łyżki cukru

natka pietruszki

Dodatkowo:

łazanki bądź każdy inny makaron

Wykonanie:

Grzyby:

jeśli świeże: oczyszczamy nożem z zabrudzeń,myjemy i osuszamy. My wykorzystujemy jedynie kapelusze, nóżki suszymy.

jeśli mrożone: odmrażamy je na sicie i odsączamy z nadmiaru wody.

W rondlu rozpuszczamy masło, dodajemy bardzo drobno skrojoną cebulę oraz miód. Smażymy, aż cebula się zeszkli. Dodajemy grzyby i smażymy na małym gniu około 5 minut, co jakiś czas mieszając, by nie przywarły do dna. Dodajemy marchewkę pokrojoną w cienkie talarki, zalewamy bulionem, dokładamy liście laurowe, ziele angielskie, czarny pieprz oraz gałązkę świeżego rozmarynu bądź łyżeczkę suszonego. Przykrywamy pokrywką i gotujemy 15 minut na bardzo małym ogniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą i pieprzem oraz octem winnym. Serwujemy z łazankami i natką pietruszki.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną