Duńska zupa

Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Por przez długie wieki był traktowany jako pokarm dla ubogich. Dopiero na początku XX w. trafił do wykwintnej …

Duńska zupa

Składniki

Przepis

Już starożytni Egipcjanie i Rzymianie doceniali wyrafinowany smak i właściwości lecznicze pora. Por przez długie wieki był traktowany jako pokarm dla ubogich. Dopiero na początku XX w. trafił do wykwintnej kuchni francuskiej i zyskał szerokie grono wielbicieli. W polskiej kuchni warzywo to jest traktowane jako przyprawa, a nie samodzielna jarzyna.Zupa jest lekka,smaczna,prosta w przygotowaniu i tania.Dobra na każdą porę roku.

Duńska zupa z porów

Składniki:

3 pory

2 cebule

4 łyżki ghee

1 litr bulionu warzywnego

15 dag szynki

10 dag serka topionego

2 łyżki śmietany

szczypta gałki muszkatołowej

3 łyżki sera żółtego

natka pietruszki

Składniki:

Białą część pora kroimy w cienkie półplasterki.Cebulę obieramy i kroimy drobniutko w kostkę.W garnku rozgrzewamy ghee ( możemy zastąpić zwykłym masłem).Wrzucamy pory i cebulę.Podsmażamy wszystko około 10 minut mieszając od czasu do czasu.Zalewamy bulionem,dodajemy pokrojoną w paseczki szynkę,serek topiony i gotujemy na średnim ogniu około 10-15 minut.Zupę doprawiamy,solą,pieprzem i gałką.Z gałką należy uważać,ma być delikatnie wyczuwalna,ale nie może zdominować zupy.Na koniec dodajemy śmietanę.Na talerzach zupę posypujemy startym serem i natką pietruszki.Podajemy z grzankami lub świeżą bagietką.

 http://wedrowkipokuchni1.wordpress.com/2012/11/08/dunska-zupa-z-pora/
Ewelina

true

Polecane