Boczniakowa zupa pomidorowa

Ewelina
Zupy
26.09.2014 9:25
Boczniakowa zupa pomidorowa

Przepis

Boczniakowa pomidorowa z makaronem

Lubię i pomidorową, i grzybową, dlatego połączyłam oba smaki w jednej, pysznej zupie :)

Składniki:

1 ćwiartka z kurczaka

2,5 litra wody

4 ziela angielskie

liść laurowy

1 marchewka

1 mała pietruszka

kawałek selera korzeniowego

kawałek pora

łyżka masła sklarowanego

25 dag boczniaków

1 ząbek czosnku

10 dag suchego makaronu świderki

8 dag koncentratu pomidorowego 30% - malutki słoiczek

sól

pieprz

majeranek

opcjonalnie śmietana do zabielenia

Wykonanie:

Opłukaną i obraną ze skóry ćwiartkę z kurczaka zalałam zimna wodą, doprowadziłam do wrzenia, zszumowałam, dodałam ziele angielskie i liść laurowy, posoliłam do smaku i ugotowałam do miękkości.

Włoszczyznę obrałam i opłukałam. Marchew, pietruszkę i selera starłam na tarce o dużych oczkach, pora drobno posiekałam.

Mięsko wyjęłam z rondla, bo było mi potrzebne do czegoś innego, do wywaru wsypałam rozdrobnioną włoszczyznę.

Boczniaki oczyściłam papierowym ręcznikiem, odcięłam gąbczaste kawałki ogonka, a kapelusze pokroiłam w dość szerokie paski w poprzek blaszek. Wrzuciłam je na rozgrzane sklarowane masło i obsmażyłam. Pod koniec dołożyłam wyciśnięty przez praskę ząbek czosnku.

Dodałam je do rondla razem z suchym makaronem. Gotowałam na wolnym ogniu do pożądanej miękkości makaronu. Dodałam koncentrat pomidorowy, doprawiłam do smaku solą, pieprzem i majerankiem.

Można zupę zabielić śmietaną.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną