Zupa grzybowa

Ewelina
Zupy
20.09.2014 7:41
Zupa grzybowa

Przepis

Od dłuższego czasu chodziła za mną zupa grzybowa, a że jesienią zamroziłam sobie kilka porcji leśnych grzybów, śmiało mogłam ulec zachciance J

SKŁADNIKI:

50 dag indyczej szyjki

4 ziela angielskie

liść laurowy

sól

35 dag mrożonych podgrzybków

12 dag włoszczyzny utartej na wiórki (marchew, pietruszka, seler, por)

45 dag ziemniaków

suszony tymianek

świeżo mielony pieprz

łyżka masła sklarowanego

mała cebulka

kilka łyżek kremówki 30%

WYKONANIE:

Szyjki opłukać, zalać 2,5 litra zimnej wody, doprowadzić do wrzenia, zszumować, dodać ziele angielskie i liść laurowy, lekko posolić i gotować pod przykryciem na małym ogniu dopóki mięso nie zacznie łatwo odchodzić od kości.

Mięso i przyprawy wyjąć, a do gorącego wywaru włożyć zamrożone grzyby. Kiedy grzyby się zagrzeją, a wywar znów zacznie wrzeć, dodać startą włoszczyznę oraz obrane, opłukane i pokrojone w kostkę ziemniaki.

Gotować na małym ogniu do miękkości składników.

Cebulę obrać, drobno posiekać, zrumienić na rozgrzanym maśle, dodać do zupy.

Całość doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, zabielić kilkoma łyżkami kremówki (ilość według uznania), pogotować razem jeszcze 2-3 minuty.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną