Zupa krem z sałaty

Ewelina
Zupy
11.09.2014 23:19
Zupa krem z sałaty

Przepis

Zupa Krem z Sałaty i Marmurkowe Jajo

Składniki:

1 główka sałaty masłowej,

1 spora marchewka,

1 pietruszka,

nieduży kawałek selera,

450 g ziemniaków,

1 duży por,

2 łyżki masła,

sól i biały pieprz,

4 jajka,

2 szklanki mocnej czarnej herbaty,

2 łyżki klarowanego masła,

3 ząbki czosnku

garść rukoli,

Wykonanie:

Jajka ugotowałam na twardo, ostudziłam i poobtłukiwałam skorupki nie obierając ich, a następnie zalałam herbatą i odstawiłam na noc. Rano po zdjęciu skorupek, jajka pomalowały się w śliczny, brązowy, marmurkowy wzorek.

Wszystkie warzywa obrałam (łącznie z ziemniakami, ale bez sałaty), drobno pokroiłam i krótko przesmażyłam na połowie masła, a następnie zalałam trzema szklankami wody. Gotowałam do kompletnej miękkości. Pod koniec gotowania dorzuciłam do garnka porwaną drobno sałatę i gotowałam jeszcze kwadrans, a następnie całość zblendowałam, doprawiłam solą i pieprzem i zabieliłam jogurtem (zawsze w ten sam sposób - jogurt należy wcześniej wyjąć z lodówki, żeby nie był zimny, dobrze posolić i najpierw wymieszać z łyżką gorącej zupy, a dopiero później, mieszając wlać do garnka).

Rukolę krótko przesmażyłam na pozostałym maśle. Zupę rozlałam do miseczek układając na wierzchu gniazdka z ciepłej rukoli, a w każdym z nich ułożyłam po jednym marmurkowym jajku.

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną