Krem z brokułów z serem pleśniowym

Ewelina
Zupy
01.09.2014 9:31
Krem z brokułów z serem pleśniowym

Przepis

Krem brokułowy sam w sobie jest trochę mdły, przynajmniej dla mnie. I choć uwielbiam brokuły tego kremu bez żadnego dodatku chyba bym nie zjadła. A co wspaniale podkreśli smak i nada zupie charakteru? Na myśl od razu przyszedł mi ser pleśniowy, który charakterny jest na pewno. W dodatku ten z niebieską pleśnią jest jednym z moich ulubionych, bardzo lubię jego wyrazisty smak i maślaną konsystencje. Kiedyś pamiętam odrzucało mnie już na sam widok, dzisiaj mogłabym jeść kilogramami sery pleśniowe; )

Krem jest bardzo smaczny, lubię tą gęstą konsystencję i wyczuwalny smak sera. Jeśli jesteś fanem brokułów i sera pleśniowego, zapraszam; ))

Zupa krem z brokułów z niebieskim serem pleśniowym i sezamem

3- 4 porcje

składniki:

- 500 g brokułów

- 1 czerwona cebula

- 2 ząbki czosnku

- 60 g sera pleśniowego z niebieską pleśnią

- 750 ml bulionu drobiowego

- 2 łyżki oleju pistacjowego lub innego

- 3 łyżki sezamu

- sól, pieprz cytrynowy, imbir mielony do smaku

Sezam podprażyć na złoto na suchej patelni, odstawić. Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. W garnku rozgrzać olej i wrzucić cebulę, po chwili czosnek i smażyć przez chwilę. Do garnka dodać różyczki brokuła i wszystko zalać bulionem. Gotować aż brokuły będą miękkie- ok 10 minut.

W międzyczasie ser zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Kiedy brokuły będą miękkie zblendować je na krem, dodać ser, mieszać do rozpuszczenia, przyprawić solą, pieprzem i szczyptą imbiru. Na końcu dodać sezam.

Zupę podawać z grzankami oprószoną sezamem i serem pleśniowym.

Smacznego!

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną