Zupa ogórkowa

Magdalena
Zupy
30.07.2020 17:38
Zupa ogórkowa

Składniki: 1 udko z kurczaka 2 duże marchewki 1 pietruszka 1/3 selera 4-5 ziemniaków 1 cebula 1/2 pora 2-3 ząbki czosnku 400 g kiszonych ogórków 250-300 ml wody z kiszonych ogórków 1 pęczek koperku 2-3 łyżki śmietany 12% lub 18% ok. 2-2,5 litra wody 2 liście laurowe 3 ziela angielskie sól, pieprz Wykonanie: Marchewki, pietruszkę i selera obieramy ze skóry, myjemy i osuszamy. No i na końcu obowiązkowo dużo świeżego koperku, bo bez niego to nie smakuje już tak dobrze 😉 Do zupy dodaję zawsze domowe ogórki kiszone, a jak już kupione to tylko ekologiczne, gdyż w sklepach często spotyka się kiszonki sztucznie kwaszone, które zawierają ocet oraz konserwanty. Przepisów jest pełno, bo można wykonać ją na żeberkach lub kurczaku, z ziemniakami lub makaronem, z ogórkami tartymi lub pokrojonymi w kostkę. Po zagotowaniu zmniejszamy ogień, zbieramy szumowiny (pianę, która powstała na powierzchni) i wrzucamy obrane i opłukane warzywa: marchewkę (oprócz tej jednej odłożonej marchewki), pietruszkę, selera, pora, cebulę oraz ząbki czosnku. Z pora usuwamy zewnętrzne liście i myjemy. Udko z kurczaka myjemy, wkładamy do garnka i zalewamy ok. 2 litrami zimnej wody. Poza tym, do zupy dodaję wodę z kiszonych ogórków, bo lubię gdy jest dość kwaśna. Garnek przykrywamy i zagotowujemy wodę, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez około 45-60 min. Ziemniaki obieramy, myjemy, osuszamy i kroimy w drobną kostkę. Zupa ogórkowa przygotowana na wywarze drobiowym, z ziemniakami, tartą marchewką oraz tartymi ogórkami kiszonymi, zabielona kwaśną śmietaną. Takie ogórki wpływają zarówno na smak, jak i zapach zupy, który dla mnie nie jest do przełknięcia. Jedną marchewkę odkładamy, a drugą kroimy na mniejsze kawałki, selera i pietruszkę pozostawiamy w całości.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.kuchniamagdaleny.pl/2020/07/zupa-ogorkowa.html