Zupa pomidorowa

Ewelina
Zupy
15.07.2014 15:46
Zupa pomidorowa

Przepis

Składniki (na 4-5 porcji):

około 1 litr bulionu warzywnego lub z kurczaka – u mnie rosół - przepis*

1-1.5 kg świeżych i pachnących pomidorów

ok 1 łyżeczki cukru

odrobina soku z cytryny

suszona bazylia (tak z 2 łyżeczki)

słodka i ostra papryka do smaku

sól i pieprz do smaku

śmietana (tylko odrobina, użyłam 15%)

Dodatki:

uwielbiam ryż ugotowany na mleku zamiast na wodzie

tradycyjnie – makaron

*Zupa powinna być dosyć rzadka, aczkolwiek możecie zrobić też dać mniej bulionu i zrobić zupę krem, jeśli taka konsystencja bardziej wam odpowiada. Dodałam do zupy również kilka marchewek, które zostały z gotowania rosołu,

Przygotowanie:

W garnku zagotowujemy dużo wody, kiedy już wrze wrzucamy do niej pomidory i trzymamy 1-2 minut, aż od pomidorów zacznie odchodzić skórka. Wstawiamy je od razu do lodowatej wody i jak chwilę przestygną usuwamy dokładnie całą skórkę. Pomidory kroimy w kostkę i wrzucamy do garnka, zalewamy je bulionem (powinno być go tyle, aby lekko przykrył pomidory) i gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem aż pomidory się lekko rozpadną (około 15 minut). Po tym czasie wszystko dokładnie blendujemy (najlepiej ręcznym blenderem). Dorzucamy przyprawy, chwilę gotujemy żeby suszona bazylia wydobyła swój smak, próbujemy i ewentualnie jeszcze doprawiamy. Zupę podajemy gorącą wymieszaną z odrobiną śmietany. Możemy podać do niej ryż albo makaron, ewentualnie można też zajadać ją solo :)

Zostań z nami
Pobierz naszą aplikację mobilną