Soczewicowa pomidorówka

Zupy
29.06.2020 13:00
Soczewicowa pomidorówka

Składniki (ok. 6 porcji): 1 cebula 1 średnia marchewka 2 łyżki oleju szczypta cynamonu szczypta chili 200 g czerwonej soczewicy (1 szklanka) 690 g passaty pomidorowej (1 duża butelka) 1 i 1/2 litra bulionu warzywnego 2-3 gałązki koperku sól, pieprz Cebulę przekroić wzdłuż na pół i pokroić w plasterki, marchewkę w grube plastry. (Aby zupa była bardzo gładka warto przelać sporą część płynu do innego garnka i zacząć od blendowania warzyw z niewielką ilością zupy, stopniowo dolewając odlany płyn). Kiedy cebula będzie szklista, dorzucić do garnka szczyptę cynamonu i chilli, wymieszać, dodać opłukaną soczewicę, passatę pomidorową, bulion, koperek, sporo soli i pieprzu. To ważne, ponieważ soczewica, podobnie jak ryż, może się pienić i kipieć, opłukana gotuje się spokojnie. W garnku rozgrzać olej, dodać cebulę i marchewkę i smażyć 3-4 minuty, aż będzie przezroczysta.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.marta-gotuje.pl/soczewicowa-pomidorowka/