Grochówka wojskowa na żeberkach

Milena
Zupy
14.05.2020 13:16
Grochówka wojskowa na żeberkach

Składniki na grochówkę wojskową na żeberkach: 0,5 kg żeberek wieprzowych 250 g boczku wędzonego 250 g kiełbasy (najlepiej podwędzanej) 500 g grochu łuskanego – połówki pęczek włoszczyzny (marchew, pietruszka, kawałek selera, por) 3 ząbki czosnku 4-5 ziemniaków około 3 l wody po kilka ziaren ziela angielskiego i liści laurowych, sól, pieprz, majeranek Przygotowanie Wywar ponownie wstawiamy na gaz, wrzucamy do niego przepłukany groch oraz żeberka (w razem w kośćmi lub samo obrane mięso, pokrojone w kostkę), dodajemy płaską łyżeczkę soli i całość gotujemy na wolnym ogniu około 40 minut. Przygotowanie grochówki wymaga nieco czasu, ale za to z podanej porcji mamy z mężem obiad na trzy dni, więc w rezultacie dużo czasu zaoszczędzam. Grochówka wojskowa na żeberkach z wędzonym boczkiem i kiełbasą jest bardzo gęsta, pożywna i syci na długo. Kiedy woda zacznie się gotować, zbieramy ścięte białko z jej powierzchni (szumowiny) i dodajemy obrane marchewki, pietruszkę, selera i pora oraz ząbki czosnku (nie trzeba ich obierać). Do wywaru z grochem, kiedy będzie już miękki, ale jeszcze nie całkiem się rozpadnie, dodajemy surowe ziemniaki, podsmażony boczek z kiełbasą i starte warzywa. W tym czasie ugotowany boczek oraz kiełbasę kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni. Żeberka dzielimy na porcje i razem z boczkiem wkładamy do garnka, zalewamy wodą, dodajemy liście laurowe i ziele angielskie.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://e-przepisykulinarne.pl/2013/04/grochowka/