Szybki miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Łukasz
Zupy
24.03.2020 8:16
Szybki miso ramen z boczniakami i wędzonym tofu

Mówią, że w marcu jak w garncu i jest w tym trochę prawdy, bo jeszcze w zeszłym tygodniu mogliśmy poczuć w powietrzu wiosnę i nacieszyć się słońcem, a już w tym mróz daje się we znaki. W tym przepisie na szybki miso ramen pokusiłem się również o seler naciowy i koper włoski, które wzbogacają smak bulionu oraz o zielony akcent w postaci kapusty pak choi i rzodkiewkę, która dodaje element chrupkości oraz trochę wiosennego charakteru. 😉 Bardzo często, gdy nachodzi mnie ochota na ramen, biorę kostkę ekologicznego bulionu z warzyw lub saszetkę bulionu dashi w proszku i rozprowadzam go w wodzie wraz z pastą miso oraz sosem sojowym. Ostatnio podzieliłem się z Wami przepisem na wolno gotowany wywar na bazie bulionu dashi z dodatkiem czarnego czosnku, dzisiaj zaś mam dla Was wersję, którą można przygotować z łatwiej dostępnych składników i to w pół godziny. Oczywiście, jeżeli macie na stanie płatki katsuobushi i glony kombu, to możecie przygotować zupę w sposób tradycyjny (jak opisałem to w tym przepisie) i ugotować bulion dashi, ale tym razem zależy nam na czasie. Dzisiejszy przepis nawiązuje do tej jeszcze niezdecydowanej aury, kiedy z jednej strony można już podziwiać pąki kwiatów na drzewach, a z drugiej trzeba się jeszcze trochę od środka rozgrzać. Ja zwykle celuję w świeże warzywa, pieczarki lub boczniaki, jajko na półtwardo oraz wędzone tofu, chociaż oryginalny przepis zaleca raczej silken tofu.

➡️ Po więcej informacji i kontakt z autorem zapraszamy pod adres: https://www.food2.pl/2020/03/miso-ramen-z-boczniakami-i-tofu.html